www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Jufferswaard weer schoon dankzij kinderen Vita Veraschool

31 maart 2014 in Veluwe

Vuilruimen JufferswaardAfgelopen vrijdag hebben 90 leerlingen van de bovenbouw van de Vita Veraschool uit Renkum de Jufferswaard van Staatsbosbeheer weer schoongemaakt. In deze uiterwaard ten zuiden van Renkum lag heel veel zwerfafval: aangespoeld met het hoge water van de Rijn of door mensen achter gelaten. Het was prachtig weer, de zon scheen en de kinderen gingen meteen enthousiast aan de slag. Iedereen stak de handen uit de mouwen en in totaal is er een volle aanhanger met vuilniszakken en andere troep opgeruimd, een prachtig resultaat!

De kinderen van de Vita Veraschool gingen gewapend met vuilniszakken en handschoenen het gebied in om het zwerfafval op te ruimen. Struinend door de natuur raapten de kinderen alles wat aangespoeld en weggegooid is op: honderden lege bierblikjes, lege flessen, plastic verpakkingen, touw, stukken hout tot schoenen aan toe. Er waren verschillende bijzondere vondsten zoals een fiets, een koffiezetapparaat, een autoband, een nummerplaat, een mes en een vork, een stuk van een tuinhek en een rol tapijt.

Staatsbosbeheer is blij met deze actie en heeft de Vita Veraschool in ruil daarvoor een aantal boomstammen geschonken. De boomstammen liggen inmiddels op het schoolplein als groen speelelement voor de kinderen. Ook de gemeente Renkum ondersteunt de actie, ze hebben gratis vuilniszakken en handschoenen verstrekt en het verzamelde afval bij de Jufferswaard opgehaald.

Wandelaars kunnen nu weer volop genieten van de natuur en de dieren die er leven kunnen er weer veilig lopen en eten. Met trots kunnen we dankzij de inzet van de kinderen terugkijken op een geslaagde schoonmaakactie.

De Jufferswaard
De Jufferswaard is een uiterwaard van de Rijn ten zuiden van Renkum en Heelsum. De Heelsumse beek mondt hier uit in de Rijn en er staat nog een oude (vervallen) steenfabriek. Arbeiders van de fabriek hebben hier klei uit de bodem gehaald en met karretjes over rails naar de oven gebracht. Daar bakten ze bakstenen en dakpannen. Nog steeds zie je de hoge toren van de oven staan en zie je bakstenen, oude lege gebouwtjes en op sommige plekken zelfs de rails. Het gebied heet de Jufferswaard omdat het ooit van het Klooster van Renkum is geweest. De nonnen van dit klooster werden juffrouwen of juffers genoemd. Er grazen koeien en paarden in de uiterwaard en er leven wilde dieren zoals konijnen, vossen en verschillende soorten watervogels.

Boswachter Kim van der Klis

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog