www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Wat is een transferium?

3 april 2014 in Veluwe

Vlak bij Apeldoorn, in het gebied wat ’t Leesten wordt genoemd, wordt binnenkort begonnen met de bouw van een natuurtransferium. Dit is een gezamenlijk project van Staatsbosbeheer, Waterschap Vallei-Veluwe, de gemeente Apeldoorn en de Provincie Gelderland.

Ik krijg vaak de vraag: wat is een transferium? Er heerst nogal wat verwarring over dit begrip. Staatsbosbeheer krijgt nogal eens reacties van mensen die er een idee van een “pretpark” bij hebben. Voor alle duidelijkheid een transferium is een parkeerplaats, een uitvalgebied voor mensen die, nadat ze hun auto geparkeerd hebben, vanaf deze plek te voet, te fiets of met een paard verder de Veluwe op kunnen trekken. Een transferium is een soort poort naar de natuur.

Het uiteindelijke doel is om hierdoor op de rest van de Veluwe het gemotoriseerd verkeer te verminderen. De Veluwe staat immers bekend door zijn rust, zijn stilte en zijn duisternis.

Leesterheide in de sneeuwDaarnaast komen er op ’t Leesten diverse wandelroutes, een nieuw losloophonden terrein, een nieuwe natte neuzenroute en een plek waar kinderen veilig in het bos kunnen spelen. Als slotstuk wordt in 2015 een buitencentrum gebouwd. Dit is een centraal informatiecentrum waar mensen, die de Veluwe nog niet zo goed kennen, geïnformeerd worden over de mogelijkheden op de Veluwe. Ook zal hierin een winkel met natuurboeken en kaarten komen en een ruimte waar je wat kunt eten en drinken. Dit laatste doen we in goed overleg met de eigenaar van de kiosk.

Boswachter Paul Suurmond

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog