www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Open middag in de kruidentuin De Beken

10 juni 2014 in Veluwe

Open middag in de kruidentuin De Beken op zaterdag 14 juni.
Staatsbosbeheer verwelkomt bezoekers van 13:00 tot 16:00 uur in de kruidentuin van informatiecentrum De Beken in Renkum.

Verscholen achter De Beken ligt de weelderige kruidentuin met prachtig uitzicht over het Renkums beekdal. Ontdek dit kleine paradijs tijdens de open tuinmiddag op zaterdag 14 juni van 13:00 tot 16:00 uur aan de Nieuwe Keijenbergseweg 174 in Renkum. De vrijwilligers van de kruidentuin vertellen over het ontwerp van de tuin, over de principes van de permacultuur, over het insectenhotel en over de werking van de kruiden die in de tuin groeien. Bezoekers kunnen verschillende soorten munt proeven, planten uit eigen tuin kopen, zevenbladchips bakken en mais poffen boven het vuur. In informatiecentrum De Beken zijn koffie, thee, limonade en andere versnaperingen te koop voor een klein bedrag. De toegang is gratis.

De kruidentuin van De Beken
De tuin is ongeveer anderhalf jaar geleden aangelegd naar het ontwerp van tuinarchitecte Heeltsje Graansma en volgens de principes van de permacultuur. Permacultuur gaat uit van zorg voor de aarde, zorg voor de mens en eerlijk delen. De ontwerpster hoopt met deze tuin kennis over de eetbaarheid en geneeskrachtige werking van kruiden te vergroten. De tuin bestaat uit drie cirkels en een bessenspiraal. In de eerste cirkel staan eetbare planten die in de Nederlandse natuur voorkomen. In de tweede cirkel staan keukenkruiden en geneeskrachtige kruiden. De bessenspiraal verbindt de tweede en derde cirkel met elkaar. Hier vind je verschillende bessensoorten maar ook gele kroosjespruim en Gelderse roos. De derde cirkel tenslotte is de zogenaamde bijencirkel met planten die voedsel bieden aan solitaire bijen. Deze wilde bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van veel planten. Het insectenhotel biedt de bijen en vele andere kleine insecten zoals hommels, lieveheersbeestjes en vlinders een nestplaats. De tuin loopt over in de boomgaard met oudhollandse fruitrassen. Onder de bomen kun je genieten van de bloemenpracht en insecten. Picknicken mag natuurlijk ook.

Vrijwilligers
De kruidentuin wordt volledig onderhouden door een groepje Staatsbosbeheer vrijwilligers die wekelijks de handen uit de mouwen steekt. Onkruid wieden, stekjes maken, kruiden oogsten en drogen, het insectenhotel maken en nog veel meer groene vinger werk. Mede door hun enthousiaste inzet is de tuin inmiddels een lust voor het oog met vele bloeiende planten, geurende kruiden, een zoemend insectenhotel en weelderige fruitbomen. De vrijwilligers kunnen nog wat hulp gebruiken om hun groep te versterken. Heb je interesse? Kom dan kennismaken op de open tuinmiddag en meld je aan.

Boswachter Kim van der Klis

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog