www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Over hoe een boommarter een wespendief vangt

26 juni 2014 in Veluwe

Temidden van de boswachters vliegen de stoere verhalen je om de oren. Sinds een tijdje draai ik mee op kantoor Ugchelen van Staatsbosbeheer en het lijkt me leuk om ook jullie, bloglezers, af en toe mee te laten genieten van een mooi verhaal.

Zo vertelde mijn collega over hoe een boommarter een wespendief ving. Op een oud nest van buizerds, op tien meter hoogte, was een wespendief gaan broeden. Een mooi plekje, dat door mijn collega Florian ontdekt was en zo nu en dan in de gaten gehouden werd. De wespendief is namelijk een vrij zeldzame vogel, die alleen in de zomer in ons land is. Zijn broedplaats wordt zelden ontdekt! Qua uiterlijk is deze havikachtige roofvogel nauwelijks van een buizerd te onderscheiden. Alleen geoefende vogelspotters herkennen zijn kleinere kop, langere staart en zijn iets anders gekrulde vleugels. Om te voorkomen dat de wespendief ál te veel gestoken wordt, zijn zijn poten leerachtig en bedekt met een dikke huidlaag. Want zoals zijn naam al verraadt, staat hij vaak temidden van de bijen en wespen om hun larven te snoepen uit de raten van de ondergrondse nesten die hij uitgraaft.

WespendiefdoodAfgelopen week was mijn collega weer eens van plan om het legsel te controleren. Hij was vergezeld van een onderzoeker die met klimijzers die tien meter omhoog kan klimmen. Eenmaal aangekomen bleek dat het wijfje niet meer op het nest zat. De wespendief is helaas van het leven beroofd. Ze is op haar nest gegrepen door -hoogstwaarschijnlijk- een boommarter. Op de grond werden haar resten aangetroffen. Het beeld zie je op de foto hierboven. De dikke vlezige poten en het borstvlees van het lijfje zijn opgevreten. Wespendieven blijven bij benadering vaak op het nest zitten ter bescherming, en dat moet haar fataal geworden zijn. Opvallend genoeg is het bruin gespikkelde ei niet opgevreten. WespendiefeiJuist die dag was de onderzoeker van Sovon, een landelijke organisatie voor vogelonderzoek, mee. Hij heeft het ei opgemeten en gewogen en daarna behouden voor nader onderzoek.

Het klinkt wel ironisch, een wespen-dief die beroofd wordt (van het leven), maar het blijft erg jammer van zo’n bijzondere en zeldzame vogel. Het is, ook voor een boswachter, bijzonder om dit verschijnsel in de natuur van zo dichtbij te hebben gevolgd.

Kirsten van Gortel-Roest

reageren

geef een reactie

  • natuurfotoos
    26 juni 2014 om 12:08

    dat is wel jammer, vooral omdat de vogel zo zeldzaam is.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog