www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Nu te zien in het Renkums beekdal: Beeldenroute met 12 kunstwerken

30 juni 2014 in Veluwe
De Pionier1
Kunstwerk De Pionier

Tot en met 14 september zijn er 12 tijdelijke beeldende kunstwerken te zien in het Renkums beekdal van kunstenaarscollectief Stichting14Karaats. De kunstenaars uit de regio hebben zich laten inspireren door  de verhalen van het landschap uit het verleden, het heden en de toekomst. Mens en natuur zijn van oudsher verbonden in het beekdal. Deze zomer komen kunst en natuur letterlijk samen.

Zo is er het kunstwerk ‘Verbonden’ op de grafheuvel die duizenden jaren geleden door de eerste bewoners van het beekdal opgeworpen is. Het kunstwerk ‘Hartenslag’ refereert aan de geschiedenis van de papierindustrie. Het kunstwerk is gemaakt van papierpulp en laat de geluiden van de papiermolens die in het beekdal hebben gestaan weer klinken. Iets verderop zitten de ‘IJzeren Dames met stalen blik’ op de plek waar in de tijd van Landgoed De Keijenberg de jonkvrouwen thee zaten te drinken in hun prieeltje met uitzicht over hun landhuis.

Zowel vroeger als nu is het water natuurlijk de levensader van het Renkums beekdal. Logisch dat meerdere kunstenaars zich door dit water hebben laten inspireren. Zo ligt het kunstwerk ‘Bezinning’ in de oude zwemvijver met weerspiegeling in het water. En zijn er de kunstwerken: Waterloop’ ,‘Waterbel’ en ‘Op vleugels’ (libel) te zien.

Zelfs het verhaal van de toekomst komt terug in de beeldenroute met het kunstwerk ‘De Pionier’.

Het Renkums beekdal is onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Met het Jac. P. Thijsse ecoduct is de hoge droge Veluwe verbonden met de natte uiterwaarden van de Rijn voor dieren en planten. In de toekomst kunnen dus onder andere edelherten zich vrij door het beekdal verplaatsen. Symbolisch verkent dit kunstwerk van een mannetjeshert als eerste dit nieuwe leefgebied.

Als je het mij vraagt is deze beeldenroute een prachtige manier om het landschap van het Renkums beekdal op een nieuwe manier te beleven. Ik kan iedereen aanbevelen (een deel van) de beeldenroute te lopen en zelf de kunstwerken op je in te laten werken.

In informatiecentrum De Beken zijn de gratis routefolders verkrijgbaar. De wandelroute met kunstwerken is in het geheel (10 km) maar ook in gedeelten te lopen. De beeldenroute is op eigen gelegenheid te bezoeken t/m 14 september 2014 tussen zonsopgang en -ondergang.Op 13 juli, 10 augustus en 14 september 2014 zijn de beeldend kunstenaars van Stichting 14Karaats van 13 tot 17uur op locatie bij hun kunstwerk.

Kijk voor actuele informatie over de beeldenroute op: www.14karaats.nl

Boswachter Kim van der Klis

 

reageren

geef een reactie

  • Kees
    8 juli 2016 om 22:51

    Is de natuur zelf geen kunst op zich? Kunst in de natuur wordt door iedereen anders ervaren. En dat is maar goed ook. Veel mensen zullen er echt van genieten en dat moet je dan ook zeker doen. Bij anderen, en daar reken ik mezelf ook toe, kan het leiden tot ergenis of irritatie. Je ziet dan plotsling in die prachtige natuur een kunstwerk wat niet altijd recht doet aan de omgeving. Bovendien moet de Veluwe niet uitgroeien tot een speeltuin waar iedereen maar een beetje kan experimenteren met zijn eigen lievelingsprojectjes zonder dat die op elkaar zijn afgestemd. Biologen, kunstenaars, runderfanaten, klimfanaten en restauranteigenaren zien geld in allerlei projecten. Want komen er na deze beelden weer andere “kunstwerken.” Ik mag hopen van niet.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog