www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Blad, paardenmest en ringslangen

23 juli 2014 in Veluwe

Met enige regelmaat krijg ik een mailtje of een tweet met soms zelfs een foto erbij en de vraag: “Ik heb deze slang gezien in het Renkums beekdal, weet je welke slang het is?” Jazeker, dat is de ringslang, die komt volop voor in het beekdal. De ringslang leeft in en rond water, dus het beekdal is een prima leefgebied. Soms zie je ze ook zwemmen in een van de beken. Laatst zag ik zelfs een ringslang de Nieuwe Keijenbergseweg oversteken, vlakbij informatiecentrum De Beken. Er reed een auto rakelings langs zijn kop. De slang schrok natuurlijk en rolde zich meteen kronkelend op. Ik heb hem snel van de weg gehaald en in het bos teruggezet. Hij had een paar minuten nodig om van de schrik te bekomen, en gleed toen snel weg onder de bladeren. Waarom deze ringslang de weg overstak zo ver van het water af weet ik natuurlijk niet zeker, maar waarschijnlijk was het een vrouwtje op zoek naar een geschikte plek om haar eieren af te zetten. De ringslang zet eieren af op een beschutte plek op de bodem in de maanden juni en juli.

Om de ringslang hierbij te helpen, heeft een groepje vrijwilligers eerder dit jaar twee broeihopen gemaakt in het beekdal onder begeleiding van een medewerker bij Staatsbosbeheer. Richard Veldman, een van de vrijwilligers, vertelt: “In een broeihoop leggen ringslangen eieren waarna de warmte in de hoop, door broei, de eieren doet uitkomen. De broeihopen zijn in de zuidrand van het bos opgebouwd, zodat de zon er vol op schijnt. Ze bestaan uit takken, paardenmest en veel blad. Op de bodem zijn takken neergelegd met daarop paardenmest afkomstig van manege Quadenoord. Op de mest kwamen vele kruiwagens met blad. De hopen zijn 10 meter in doorsnee en ongeveer 1,5 meter hoog. In het najaar maken we de broeihopen open om de aanwezige eierschalen te tellen. “

P1190100

Als je een ringslang ziet, laat hem dan met rust en observeer van een afstandje deze inwoner van het beekdal. Je hoeft trouwens niet te schrikken als je een ringslang ziet. De slang is ongevaarlijk voor de mens (dus niet giftig) en behoorlijk schuw.

Kim van der Klis, Boswachter Renkums beekdal

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog