www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Wisent op de Veluwe

25 juli 2014 in Veluwe

wisentSinds enige tijd werkt een initiatiefgroep, onder leiding van burgemeester Asje van Dijk, aan het idee om de wisent een plek te geven op de Veluwe. Het idee om wisenten een plekje op de Veluwe te geven, is niet nieuw en al vele malen geopperd. Het toerisme krijgt er een nieuwe impuls door en voor natuur op de Veluwe betekent het een verrijking. Op korte termijn wordt door de initiatiefgroep een stichting opgericht waarin ondernemers, bedrijven en overheden samen komen om de wisent een plekje op de Veluwe te geven. Deze stichting neemt de recreatieve exploitatie op zich, onder meer door het organiseren van excursies.

Wat is een wisent?
De wisent is de Europese bizon (zie afbeelding, bron: wisenten.nl). Hij eet bessen, boomvruchten, maar ook struikheide, varens, gras, jonge boompjes en in de winter ook boombast. De wisentstier wordt tot 2 ½ m lang en maximaal 1.90 hoog. De koe blijft kleiner. Ze leven in kuddeverband met een stier als leider.

De wisent is een grote grazer die zich thuisvoelt in robuuste natuurgebieden, ook op de Veluwe. Het is een imposant dier en gedraagt zich bovendien anders dan de andere wilde dieren op de Veluwe. Doordat de wisent zandbaden neemt, creëert hij open plekken waar vele insecten en reptielen, zoals de zandhagedis dankbaar gebruik van maken. Bovendien is het zien van een wisent een bijzondere ervaring voor een bezoeker.

De wisent is schuw. Tot op ongeveer 50 meter kan een dier benaderd worden, kom je dichterbij dan zal de wisent er voor kiezen om weg te lopen. Ook in andere gebieden in Europa is gebleken dat de wisent een rustig en verdraagzaam dier is. In Nederland leeft er één kudde in het Kraansvlak (Kennemerduinen). In 2007 is hier een aantal wisenten uitgezet. Deze doen het goed en er zijn inmiddels verschillende kalveren geboren. Daarnaast leven wisenten in dierentuinen en wildparken, bijvoorbeeld in Lelystad. 

Wanneer komt de wisent?
Het idee is dat er vanaf voorjaar 2015 een kleine kudde van circa 6 tot 8 dieren terechtkan in een natuurgebied vlakbij Harskamp. Staatsbosbeheer stelt hiervoor een terrein van 400 hectare beschikbaar. De dieren zijn eigendom en onder beheer van Rewilding Europe/ARK. In deze eerste fase kunnen de dieren wennen aan elkaar, aan de plek en kan gemonitord worden hoe de dieren zich gedragen en welke effecten ze op het gebied hebben. Een groot deel van dit startgebied ligt in de niet toegankelijke veiligheidszone van militair oefenterrein Harskamp. Bezoekers kunnen alleen onder begeleiding tijdens excursies dit gebied en de dieren bezoeken. Na 6 jaar wordt geëvalueerd of verbreding mogelijk is.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=OKtQQPeEkHE&w=560&h=315]

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog