www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Nieuws uit het bos: nieuwe Wildarena de Witte Hoogt klaar!

19 augustus 2014 in Veluwe

Hoera hij is klaar! De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de realisatie van een unieke wildobservatieplaats om wild te spotten samen met de boswachter: de nieuwe Wildarena Witte Hoogt in het Speulder- en Sprielderbos. Door een goede samenwerking in de streek is de bouw nu afgerond en eind augustus vindt de officiële opening plaats.

Wildarena augustus
De nieuwe Wildarena van Hollands hout

 

Oog in oog staan met een edelhert of wild zwijn is onvergetelijk. Door de vormgeving van de Wildarena kunnen bezoekers het wild van heel dichtbij zien. De dieren hebben niet in de gaten dat er mensen binnen in het houten gebouw zitten, waardoor ze ongestoord hun gang gaan op deze mooie open plek in het bos. Zolang je maar stil bent.

De excursies naar de nieuwe Wildarena Witte Hoogt starten pas over een paar maanden. De bouw van het gebouw heeft natuurlijk voor wat onrust gezorgd in het bos, en er vindt de komende tijd nog een herinrichting plaats in het gebied, zoals het verleggen van een wandelroute en ruiterroute. Daardoor wordt echt stilte en rust gegarandeerd in het bos rondom de Wildarena en zo wordt de kans op het zien van edelherten, wilde zwijnen en reeën het grootst. En daar gaat het uiteindelijk om!

Deze nieuwe Wildarena ligt diep in het bos, en kan alleen onder begeleiding van een boswachter bezocht worden. Om deze plek te bereiken wordt bij excursies de ‘Speulderbus’ ingezet, een stille eco-kar die speciaal voor vervoer door het bos ontworpen is. De boswachter laat hier jong en oud de betovering van dit sprookjesachtige bos met zijn spannende bewoners beleven. Kortom een bijzondere Nederlandse natuurbeleving.

Samen met recreatieve ondernemers in de regio wordt op dit moment gesproken over samenwerkingsverbanden, zodat recreanten en toeristen zich laagdrempelig op verschillende plaatsen kunnen inschrijven voor deze bijzondere excursies. Staatsbosbeheer gebruikt de opbrengsten van de excursies voor het natuurbeheer.

Wild zwijnWilt u op de hoogte gehouden worden en op de lijst met vooraanmelding van excursies geplaatst worden? Stuur dan een mail naar veluwe@staatsbosbeheer.nl o.v.v. nieuwe Wildarena Witte Hoogt en u krijgt bericht wanneer de excursies gaan starten.

 

Boswachter Lennard Jasper

 

reageren

geef een reactie

 • Kees Almekinders
  24 januari 2015 om 00:43

  Beste Lennard,
  Van die mogelijkheid wil ik graag gebruik maken. Overigens is het niet mijn bedoeling om alle activiteiten van Staatsbosbeheer te bekritiseren. Ik zie dat jullie ook heel veel goed werk doen en dat wil ik ook hier duidelijk uitspreken. Wel wil ik graag de Veluwe zo natuurlijk mogelijk houden. Laten we a.u.b. niet de kip met de goude eieren slachten. Ik begrijp best dat jullie zelf inkomsten moeten genereren terwijl vroeger de Staat bijsprong. Ik ben nog altijd blij en opgetogen als ik door
  Jullie mooie bossen dwaal. Bossen die overigens steeds mooier en veelzijdiger worden. In dat opzicht zeg ik: ga zo door!
  Met vriendelijke groet,
  Kees Almekinders

 • Kees Almekinders
  24 januari 2015 om 00:43

  Beste Lennard,
  Van die mogelijkheid wil ik graag gebruik maken. Overigens is het niet mijn bedoeling om alle activiteiten van Staatsbosbeheer te bekritiseren. Ik zie dat jullie ook heel veel goed werk doen en dat wil ik ook hier duidelijk uitspreken. Wel wil ik graag de Veluwe zo natuurlijk mogelijk houden. Laten we a.u.b. niet de kip met de goude eieren slachten. Ik begrijp best dat jullie zelf inkomsten moeten genereren terwijl vroeger de Staat bijsprong. Ik ben nog altijd blij en opgetogen als ik door
  Jullie mooie bossen dwaal. Bossen die overigens steeds mooier en veelzijdiger worden. In dat opzicht zeg ik: ga zo door!
  Met vriendelijke groet,
  Kees Almekinders

 • veluwe
  1 december 2014 om 09:19

  Beste heer Almekinders,

  Misschien is het leuk om volgend seizoen is met een Wildarena excursie mee te gaan. Het zou wel is kunnen verrassen omdat het juist geen plek is waar honderden mensen tegelijk komen. Het is een exclusieve plek alleen onder begeleiding te bezoeken waar rust ervoor moet zorgen dat de dieren beter te zien zijn. Ik herken daarnaast wel degelijk uw opmerking over een toenemende vraag naar plekken waar wild te zien is. Daar spelen wij op een andere manier dan die in het verleden op in. Misschien kunnen we er is van over gedachte wisselen?

  Met vriendelijke groet
  Lennard Jasper
  Boswachter Staatsbosbeheer
  0651218224

 • Pieter van der Zanden
  27 oktober 2014 om 11:00

  Wij mochten vrijdag 24 oktober met Lennard mee. Eén ree gespot. Helaas maar één? Nee, zij was er (zich niet of nauwelijks bewust van pottenkijkers) en wij waren er. Hoe mooi kan het zijn in ons meer dan drukke landje wild te zien en dat zonder de dieren te verstoren. De heer Almekinders noemt dat “hapklaar”. Daar ben ik het niet mee eens! In Sumatra hebben wij Orang Oetangs bekeken, waarbij een hulpje met een grote tros bananen vooruit liep op ons en de Park Ranger. Dat noem ik hapklaar….
  Lennard, nogmaals enorm bedankt.
  Groet
  Pieter van der Zanden

 • Kees Almekinders
  12 oktober 2014 om 16:51

  Door aanleg van al deze voorzieningen neemt de recreariedruk juist verder toe. Ik zie een steeds grotere commercialisering van de Veluwe omdat terreinbeherende instanties van het rijk steeds minder geld krijgen, en dit wordt dan met de aanleg van dit soort voorzieningen enigszins gecompenseerd. Gevolg is dat je bijvoorbeeld de hertenbronst nauwelijks nog fatsoenlijk kunt beleven! Zeker wanneer je dit vergelijkt met de situatie dertig/veertig jaar geleden. Waarom moet de natuur zo “hapklaar” worden gepresenteerd!

  • Lennard
   15 oktober 2014 om 20:56

   Beste mr. Almekinders,

   De aanleg van deze Wildarena zorgt niet voor extra recreatiedruk maar juist minder drukte rond deze plaats. U heeft gelijk dat in totaliteit de recreatiedruk toeneemt door groei van dorpen, steden en verblijfsrecreatie. Het is voor Staatsbosbeheer dan ook zorg om rust en wildzichtbaarheid te waarborgen. Tegelijk werken we aan nieuwe wildbeleving. Niet om commercieel te zijn, maar om inkomsten te genereren voor instandhouding van natuur en tegelijk nieuwe excursies te kunnen ontwikkelen. Hier blijkt bijzonder veel vraag naar te zijn. Uiteraard ben ik benieuwd waar u specifiek vind dat de bronst niet meer beleefbaar is ten opzichte van vroeger.

   Met vriendelijke groet.
   Boswachter Lennard Jasper

  • Kees Almekinders
   25 november 2014 om 23:42

   Beste mijnheer Jasper,
   Ik begrijp dat de terreinbeheerende instanties zoveel mogelijk de toeristenstroom willen kanaliseren naar de “wildarena’s” en andere toplocaties. Op deze plaatsen zijn vele honderden mensen aanwezig die met zaklantaarn, druk pratend, klappend met autoportieren en vaak uitgedost in de meest exotische kleding het natuurbeleven tot bijna nul reduceren. Dit zien we op de Hoge Veluwe, de Imbos(elsberg), Planken wambuis (Valenberg) asselsche heide, landgoed Welna, de Dellen en nog vele andere terreinen.
   Door al die reclame zijn de tot voor kort relatief rustige plaatsen nu overspoelt door duizenden toeristen uit alle delen van Nederland. Enerzijds wil Staatsbosbeheer de rust waarborgen, anderzijds zie ik op de site van Staatsbosbeheer, natuurmonumenten en Gelders landschap tientallen excursies staan naar de bekende bronstplaatsen. Je komt als echte natuurliefhebber nog nauwelijks aan je trekken en als je alleen op zoek gaat heb je zo een boete onder je neus. Dit was dus dertig jaar geleden wel anders. Ik kan dit weten omdat ik de Veluwe goed ken en zie de vele veranderingen, die goed bedoeld, helaas niet altijd een verbetering zijn. Ik begrijp wel het dilemma waarvoor Staatsbosbeheer wordt geplaatst.
   Met vriendelijke groet,
   Kees Almekinders

 • veluwe
  20 augustus 2014 om 13:04

  Beste mr. de Graaf,

  Belangrijkste reden om het onder begeleiding te bezoeken is om de rust te bewaren zodat het wild ook echt te zien is. Openbare plekken worden vaak erg druk en werken dan averechts. Zeker als je er droog in kunt zitten. Voor deze groep mensen leggen we daarom wildschermen aan op fraaie plekken waar het wild wat meer op afstand staat. Tegelijk kunnen we dit alleen ontwikkelen als het gebouw zichzelf terugverdiend en bouwen we de Wildarena voor exclusieve excursies met een natuurbeleving. Op steeds meer plekken op de Veluwe mag de wildstand groeien en ik zie tegelijk de wildzichtbaarheid toenenemen. De recreatiedruk is wel een punt van aandacht voor ons.

  Groet Lennard Jasper

 • JW de Graaf
  19 augustus 2014 om 11:55

  Ziet er echt schitterend uit, alle lof hoor!
  Maar zo jammer dat, net als hemellootjes, het alleen onder begeleiding en betaling te bezoeken is.
  Het bos en de Veluwe is toch van ons allemaal?
  Worden er nog van dit soort mooie wildkansels in het vrij toegankelijke bos aangelegd?
  Of heeft het er, misschien, mee te maken dat de kosten terug verdiend moeten worden?
  Dat kan ik dan wel begrijpen hoor, alleen vind ik dat dan wel heel erg jammer.
  Straks kan je alleen maar op dit soort plaatsen van wild genieten, er is de laatste jaren (als “toerist”) al steeds minder te zien.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog