www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Beleef de Nacht van de Nacht in het duistere bos

10 oktober 2014 in Veluwe

In het holst van de nacht in het bos rondstruinen in het donkere bos samen met een natuurgids? Dat klinkt toch als een stoute droom. Niet in de laatste plaats omdat het normaal gesproken verboden is om na zonsondergang in het bos te komen.

DuisternisOp zaterdagavond 25 oktober wordt ‘De Nacht van de Nacht’ georganiseerd en worden er door heel Nederland nachtelijke activiteiten georganiseerd. Op de Veluwe kun je zowel in het Renkums Beekdal als op het Kootwijkerzand deelnemen aan een duistere wandeling samen met een natuurgids. Het is dan net nieuwe maan, dus het zal écht donker zijn.

Op het Kootwijkerzand draagt een verhalenverteller bij aan de spannende sfeer, terwijl kinderen in de duisternis broodjes bakken boven een houtvuur. Volwassenen kunnen iets leren over nachtfotografie in de werkschuur aan de Lovinklaan 2a in Kootwijk, waar de wandeling ook start. De natuurgids loodst je deze avond door de stille woestijnachtige omgeving, terwijl je af en toe opgeschrikt wordt door de geluiden van piepende muisjes, krakende takken en krijsende bosuilen.

Ook in het Renkums Beekdal worden spannende verhalen verteld, maar daar is het de natuurgids zelf die onderweg vertelt wat de venijnboom met Willem de Veroveraar te maken heeft, hoe de indianen de Grote Beer als opticien gebruikten, en waarom een pijl en boog ervoor hebben gezorgd dat de winter ieder jaar weer opnieuw begint. De gids staat bovendien stil op een open plek in het bos, om samen te kijken naar de verschillende sterrenbeelden bij een onbewolkte sterrenhemel. Daarna vervolg je je weg weer in ganzenpas over smalle paadjes in het donkere dal.

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement dat georganiseerd wordt door de Natuur- en Milieufederaties. Het doel hiervan is aandacht vragen voor de gevolgen van lichtvervuiling. Alle activiteiten vinden dan ook in het donker plaats.

Wil je ook mee met één van deze unieke excursies? Voor het Kootwijkerzand hoef je je niet vooraf aan te melden. Je kunt ter plekke vanaf 19.30 uur inschrijven. De kosten bedragen €4 p.p. en voor kinderen tot 12 jaar €1. Voor de cursus nachtfotografie, die s’middags al begint, is inschrijving wel noodzakelijk. Dit kan via fotocursus@schoffie.eu. In het Renkums Beekdal kunnen maximaal 25 mensen mee en je kunt je inschrijven via http://winkel.staatsbosbeheer.nl/nacht-van-de-nacht-in-het-renkums-beekdal.html. De wandeling vertrekt om 20 uur vanaf het natuurinformatiecentrum aan de Nieuwe Keijenbergseweg 174. De kosten bedragen €5 p.p. en voor kinderen tot 12 jaar €2,50. Meer informatie vind je op www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten of www.nachtvandenacht.nl.

Boswachter Paul Suurmond en natuurgids Henk Huizing

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog