www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Nabronst bij ecoduct op camera vastgelegd

20 oktober 2014 in Veluwe

Op het ecoduct de Woeste Hoeve staan camera’s die opnames maken zodra er beweging wordt gedetecteerd. De afgelopen weken was ook op het ecoduct een mooie nabronst te zien. Ik heb een selectie gemaakt van de mooiste beelden in de afgelopen twee weken, om jullie hier van mee te laten genieten.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=yctsRcUlsH8]

Ook zonder geluid kun je wel zien dat de heren nog aan het burlen zijn: gewei in de nek, bek wijd open, wolkjes condens fladderen omhoog. Het hormonenspektakel is afgelopen, de herten zijn weer bedaard, maar sommige herten laten dus nog nabronst zien. Buiten het burlen is dat ook te zien aan de samenstelling van de roedels, de herten en hindes lopen soms nog gemengd. En zoals je ziet liepen sommige heren nog op een drafje achter de dames aan!
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Iip7sHhgNJc]
Op de eerste twee filmpjes zie je dolende herten die burlen. De zwartwitbeelden zijn ’s nachts gemaakt. In het laatste filmpje zie je op 2.45 minuut dat twee jongen tegen elkaar op staan te steigeren temidden van de hindes, en even later komt het hert even zijn gezag laten gelden. Geniet van deze unieke beelden!
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Ljybar9uOrk]

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Rx3ZB8LeolA]

Kirsten van Gortel-Roest

 

reageren

geef een reactie

 • BigBrother in het bos? | Staatsbosbeheer Veluwe
  7 november 2014 om 08:44

  […] Maar hoeveel en hoe vaak mensen het wild verstoren; dat wist ik niet. Het is geen geheim dat er minder boswachters buiten zijn, mede door de bezuinigingen. Dus ik had behoefte aan extra ogen in het bos. Ook boswachters maken al veel langer gebruik van camera’s. Maar vooral om wild te spotten. Je zet dan een camera op een plek waarvan je verwacht dat er veel dieren komen en die registreert als er een das of edelhert langskomt. Zo hangt er een camera op het ecoduct, zoals je kunt lezen op dit blog (http://veluwe.wordpress.com/2014/10/20/nabronst-bij-ecoduct-op-camera-vastgelegd/) […]

 • BigBrother in het bos? | Staatsbosbeheer Veluwe
  7 november 2014 om 08:44

  […] Maar hoeveel en hoe vaak mensen het wild verstoren; dat wist ik niet. Het is geen geheim dat er minder boswachters buiten zijn, mede door de bezuinigingen. Dus ik had behoefte aan extra ogen in het bos. Ook boswachters maken al veel langer gebruik van camera’s. Maar vooral om wild te spotten. Je zet dan een camera op een plek waarvan je verwacht dat er veel dieren komen en die registreert als er een das of edelhert langskomt. Zo hangt er een camera op het ecoduct, zoals je kunt lezen op dit blog (http://veluwe.wordpress.com/2014/10/20/nabronst-bij-ecoduct-op-camera-vastgelegd/) […]

 • Ayla
  25 oktober 2014 om 04:14

  Nog een vraag; in filmpje twee, zijn die zwarte schimmen wilde zwijnen?

  • veluwe
   14 november 2014 om 10:40

   Ja dat heb je goed gezien, dat zijn wilde zwijnen!

 • Ayla
  25 oktober 2014 om 04:14

  Nog een vraag; in filmpje twee, zijn die zwarte schimmen wilde zwijnen?

  • veluwe
   14 november 2014 om 10:40

   Ja dat heb je goed gezien, dat zijn wilde zwijnen!

 • Ayla
  25 oktober 2014 om 04:10

  Gaaf om te zien, leuk dat jullie de beelden delen!

 • JW de Graaf
  22 oktober 2014 om 14:22

  Geweldig om te zien, zo jammer dat dit soort camera’s niet gewoon “online” staan.

  • veluwe
   14 november 2014 om 10:41

   De beelden van de camera’s op het ecoduct Woeste Hoeve staan niet in live verbinding met internet, omdat deze specifiek voor wetenschappelijk onderzoek gebruikt worden. We delen af en toe speciale beelden via deze blog.
   Verspreid door de provincie Gelderland hangen 11 camera’s boven ecoducten waarvan de beelden wel dagelijks online te volgen zijn. Je vindt de opnames op de website van de provincie Gelderland via deze link http://www.gelderland.nl/ecoducten. Veel kijkplezier!

  • Jan Willem de Graaf
   15 november 2014 om 18:08

   Geweldig;-)
   Dank je wel voor de info, hier ga ik absoluut gebruik van maken.
   Kan ik vanuit huis (Delft) toch van het wild op de Veluwe genieten!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog