www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

BigBrother in het bos?

7 november 2014 in Veluwe

Deze week was er nogal wat nieuws over camera’s in het bos. Je zou bijna denken dat BigBrother ook bij ons toegeslagen heeft en we u overal volgen – ook als u naar buiten gaat. Wees niet bevreesd, het is er maar ééntje. En die hangt op een cruciale plek middenin het rustgebied waar de wilde zwijnen en edelherten slapen en mensen dus niet mogen komen. Helaas komen er wel mensen op die plekken, dat is wat de sporen in het bos mij vertellen.

Edelhert en recreatieAls boswachter ben je altijd gespitst op sporen. Of ik wil of niet, mijn ogen dwalen altijd naar de grond op zoek naar een afdruk van een edelhert of das. Leuk om te kijken waar ze zijn en hoe ze zich door het gebied bewegen. Sporen vind ik het meest in en rond die rustgebieden op de Veluwe; de huiskamer van het wild. Toch zie ik tegenwoordig helaas ook op deze afgesloten plekken steeds vaker sporen van De Mens, De Hond of De Mountainbike. Dat is niet de bedoeling.

Maar hoeveel en hoe vaak mensen het wild verstoren; dat wist ik niet. Het is geen geheim dat er minder boswachters buiten zijn, mede door de bezuinigingen. Dus ik had behoefte aan extra ogen in het bos. Ook boswachters maken al veel langer gebruik van camera’s. Maar vooral om wild te spotten. Je zet dan een camera op een plek waarvan je verwacht dat er veel dieren komen en die registreert als er een das of edelhert langskomt. Zo hangt er een camera op het ecoduct, zoals je kunt lezen op dit blog (http://veluwe.wordpress.com/2014/10/20/nabronst-bij-ecoduct-op-camera-vastgelegd/)

Nieuw is de camera om ‘mensen te spotten’. We hangen als test een valcamera op in een afgesloten deel van het bos om te kijken hoeveel mensen er stiekem toch komen en hoe vaak. Ook wil ik weten wat ze doen. Deze informatie dient als input voor het nieuwe recreatieve plan en de handhaving. Deze beelden worden natuurlijk vernietigd en de hoek van het filmen is zo dat ik mensen niet kan herkennen.

Omroep Gelderland maakte dit item erover. Ik heb nog nooit voor een filmpje op zoveel plekken tegelijkertijd in het bos moeten staan…:)http://www.omroepgelderland.nl/web/nieuws-1/2074207/cameras-tegen-illegale-wildspotters-in-het-bos.htm

Oja! Wil je meer weten over sporen van wild? Download dan onze gloednieuwe sporenapp (http://www.staatsbosbeheer.nl/spoorzoeker/)

Boswachter Lennard Jasper

reageren

geef een reactie

 • Jan Willem de Graaf
  9 november 2014 om 13:22

  Zeer goede zaak! Van mij mag bekeuren wel hoor!

 • piet
  7 november 2014 om 10:49

  Naar mijn mening zouden er bepaalde dwaalgebieden moeten komen in bijvoorbeeld het deelerwoud, zoals in veel natuurgebieden al wordt gedaan. Want ik zelf heb ook niet altijd de behoefte om tussen al die hordes scheeuwende en rokende stadsmensen die zich soms in het deelerwoud begeven te lopen. Ik ga natuurlijk niet van het pad af maar ik zou de mogelijkheid zeer waarderen, dan is het ook gecontroleerd en hopelijk zonder problemen en verstoring van wild. groeten

 • piet
  7 november 2014 om 10:49

  Naar mijn mening zouden er bepaalde dwaalgebieden moeten komen in bijvoorbeeld het deelerwoud, zoals in veel natuurgebieden al wordt gedaan. Want ik zelf heb ook niet altijd de behoefte om tussen al die hordes scheeuwende en rokende stadsmensen die zich soms in het deelerwoud begeven te lopen. Ik ga natuurlijk niet van het pad af maar ik zou de mogelijkheid zeer waarderen, dan is het ook gecontroleerd en hopelijk zonder problemen en verstoring van wild. groeten

 • daan burki
  7 november 2014 om 09:30

  Ben er zeker mee eens dat daar eens iets aan gedaan moet worden. Wij lopen netjes met aangelijnde hond en zien dus soms wild. Maar dat is de kers op de taart. Tegenwoordig rijden ze met scooters door het deelerwoud en dat is zeer storend , voor het wild maar ook voor ons nette wandelaars. Hoge boetes is mijn advies. Groetjes van trouwe deererwoud bezoekers.

  • Jan Willem de Graaf
   9 november 2014 om 13:23

   Eén van mijn favoriete bosgebieden, maar is wel van Natuurmonumenten.
   De boswachters horen graag over de verstoringen!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog