www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Het Zwolse bos, een bos voor iedereen!

29 maart 2015 in Veluwe

De Veluwe kent veel bijzondere bosgebieden. Het is meer dan leuk om als boswachter van Staatsbosbeheer in deze gebieden te mogen werken en erover te vertellen. Dit keer wil ik het graag hebben over het Zwolse bos, haar historie, haar (nieuwe!) dierlijke bewoners en waarvoor recreanten hier naartoe trekken.

Het Zwolse bos
Het Zwolse bos

Historie
Het Zwolse bos is een populair wandelbos met fraaie eiken- en berkenlanen, afgewisseld met heuvelachtige heideveldjes, gelegen tussen de dorpen Heerde, Wapenveld en Wezep. Die rechte lanen stammen uit de tijd dat het gebied -toen nog de Heerderheide- voor heideontginning werd gebruikt. In die tijd graasden er schapen over de heide. Begin vorige eeuw werd de heide grotendeels verruild voor bos.

Het Zwolse Bos dankt haar naam aan de waterwinning voor de stad Zwolle. Vanaf 1892 tot 1960 werd het Veluwse drinkwater naar Zwolle gepompt. De huidige parkeerplaats ‘Pompstation’ ligt op de plek waar het vroegere pompstation moet hebben gestaan. De voormalige gevelsteen van dit bijzondere gebouw en het ‘kret’, de kilometerslange verdiepte sleuf door het bos waar waterbuizen in hebben gelegen, zijn vanaf deze parkeerplaats te bewonderen. Het huidige bos is nu ruim 100 jaar oud en bestaat vooral uit ruisende naaldbossen, grote douglas-sparren, lanen, vennen, en een prachtig groot glooiend heideveld met een top van wel 40 meter hoog, de Tonnenberg.

Vormen van recreatie
De Tonnenberg noem ik ook wel het kloppende hart van het Zwolse bos, waar veel wandelaars samenkomen om lekker te genieten van de heide en het geweldige uitzicht. Er zijn een aantal gemarkeerde wandelroutes, zoals de mooie Tonnenbergroute. Het fietsknooppuntennetwerk brengt je fietsend door de mooiste delen van het Zwolse bos. De mountainbiker beleeft het bos via een speciaal aangelegde mountainbikeroute die bijzonder populair is, en ruiters vinden met gemarkeerde ruiterroutes aansluiting op de rest van de Veluwe. Het Zwolse bos heeft ook een grote aantrekkingskracht op hondenbezitters, want een belangrijk deel van dit 500 hectare grote natuurgebied is hondenlosloopgebied. Je hond mag hier lekker los, zolang hij maar op de paden blijft en goed luistert, waarover later meer. Kortom, het Zwolse bos is een bos voor iedereen!

Nieuwe bewoners
Met veel plezier vertel ik dat het Zwolse bos er definitief een nieuwe bewoner bij heeft, namelijk het edelhert. Een bijzondere ontmoeting met dit statige dier kan dus zomaar gebeuren. Hoe tof is dat!

Ontmoeting met een edelhert
Ontmoeting met een edelhert

Het is geweldig voor de natuur en de edelherten dat een oud leefgebied weer bereikbaar is geworden door natuurbrug Tolhuis over de A50. Het is mooi en tegelijk logisch dat de herten zo snel(de)weg over de natuurbrug hebben gevonden. Er leven veel herten aan de westkant van de A50 op de Veluwe. Met name de mannetjes gaan op verkenningstocht, op zoek naar eten en een plek om ook overdag te verblijven. Dit gebeurde vanaf 2013 steeds vaker en levert sinds 2015 een vast verblijf op. Dat is de kroon op ons werk!

Om de werking van het ecoduct succesvol te laten worden zijn het Zwolse bos en landgoed Petrea aan elkaar geknoopt door Staatsbosbeheer en stichting het Geldersch landschap & Kasteelen. Verschillende recreatieve voorzieningen zijn daarvoor aangepast en omgelegd. Hiermee werd rust gegarandeerd rond de natuurbrug, zodat de edelherten ongestoord de oversteek konden wagen. Ik verwacht dat de herten binnen 2 tot 3 jaar ook de voedselrijke uiterwaarden van de IJssel hebben gevonden.

Natuurlijk hebben naast edelherten nog veel meer dieren baat bij natuurbrug Tolhuis. Zo maken de wilde zwijnen er ook goed gebruik van, vliegen roofvogels veiliger de snelweg over, heb ik sporen van de das gezien en heel misschien komt de wolf vanuit Drenthe en Overijssel wel via deze natuurbrug de grote Veluwe op wandelen.

Kalfjes en biggen op komst
Het voorjaar is begonnen en dat is natuurlijk de tijd van de geboorte van jonge dieren. De wilde zwijnen zijn al vanaf eind februari begonnen met het werpen van biggen, ook wel frislingen of pyjamaatjes genoemd vanwege hun mooie strepen. In april en mei volgen de reeën en edelherten en komen hun kalfjes. Dit is een bijzonder kwetsbare periode, zeker in gebieden waar veel honden samen komen en los mogen lopen. Het Zwolse bos is zo’n gebied, want meer dan 400 hectare is losloopgebied.

Dit kalf is gegrepen door een hond
Dit kalf is gegrepen door een hond

Hondenlosloopgebied
Als boswachter geniet ik van het feit dat mensen hun hond lekker vrij laten rennen, maar er is ook een keerzijde. Regelmatig spreek ik hondenbezitters die denken dat de hond in een hondenlosloopgebied wel mag struinen en mag doen wat ie wil. Dat is niet helemaal waar! Ook hier moet de trouwe viervoeter op de wegen en paden blijven en onder controle staan. Dit is belangrijk omdat er ook grote dieren leven zoals wilde zwijnen, reeën en sinds kort dus ook de koning van het bos: het edelhert. Jonge dieren, maar ook volwassen wild wordt regelmatig verstoord, gebeten, opgejaagd en verwond door honden. Dat kan natuurlijk niet, en wil ik heel graag voorkomen. Aan een ieder dus de oproep: houd je hond in hondenlosloopgebieden onder controle en op de wegen en paden. Alleen dan blijven natuur en mens in balans en kunnen losloopgebieden blijven bestaan.

Tip
Mijn tip: bezoek bij mooi helder weer eens het uitzichtpunt van de Tonnenberg!

Boswachter Lennard Jasper

 

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

 • Marjo
  28 februari 2021 om 22:28

  Kan er meer duidelijkheid over gebruik klompenpaden en andere paden komen voor mountainbikers.
  Waar we ook lopen we worden aan de kant geknald.
  Zelfs op de klompenpaden.
  Of waar dan ook. We weten dat glk terrein vrij toegang voor iedereen gebied is en komen daar al gewoon niet meer maar de grens naar staatsbosbeheer ‘vrij wandelen’ op wegen en paden is net een stap te groot blijkbaar.

 • Saskia
  23 december 2019 om 10:58

  Wat doen burgers in een personen auto op het fietspad in het zwolse bos?

 • Chantal
  18 november 2019 om 10:10
  • Boswachter Lennard Jasper
   22 november 2019 om 14:51

   Beste Chantal,

   In het Zwolse bos zijn op dit moment geen rolstoelroutes. Bij het Bezoekerscentrum van Nunspeet is wel een rolstoelroute. Mogelijk heb je daar wat aan. https://www.staatsbosbeheer.nl/routes/veluwe/wandelroute-rolstoelpad-nunspeet
   Ik zal in overweging nemen of het Zwolse bos een plek zou kunnen zijn voor een toekomstige nieuwe rolstoelroute!

   Vriendelijke groet.
   Boswachter Lennard Jasper

  • ljasper
   22 november 2019 om 14:51

   Beste Chantal,

   In het Zwolse bos zijn op dit moment geen rolstoelroutes. Bij het Bezoekerscentrum van Nunspeet is wel een rolstoelroute. Mogelijk heb je daar wat aan. https://www.staatsbosbeheer.nl/routes/veluwe/wandelroute-rolstoelpad-nunspeet
   Ik zal in overweging nemen of het Zwolse bos een plek zou kunnen zijn voor een toekomstige nieuwe rolstoelroute!

   Vriendelijke groet.
   Boswachter Lennard Jasper

 • Jolanda
  19 mei 2019 om 20:34

  Héérlijke plek om te verblijven tijdens de vakantie en optimaal te kunnen genieten van de prachtige natuur.
  Het Zwolse bos is voor mij de accu om mijn batterij op te laden.

 • Maarten
  31 maart 2019 om 17:16

  Mooi verhaal. Maar waarom worden er op grote schaal oude bomen zoals eiken en beuken weggezaagd ,dit gaat de perken van goed bosbeheer te buiten .
  Deze bomen zijn monumenten en zijn algemeen bezit en niet om de kas te spekken.
  Het heet beheer en geen vernietiging .
  Groet maarten

  • Boswachter Lennard Jasper
   30 april 2019 om 16:07

   Beste heer Vos,

   Kunt u toelichten welke beuken en eiken in het Zwolse bos bedoeld worden?
   Vriendelijke groet.
   Boswachter Lennard Jasper

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog