www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Schapen op de Leesterheide

1 juni 2015 in Veluwe

Vanaf deze week grazen er weer schapen op het Leesten, het is een kleine groep jonge rammen. Het betreft 44 dieren, die afkomstig zijn uit onze schaapskudde op Hoog Buurlo. Het beeld van een kudde schapen op de hei is altijd een prachtig gezicht. In dit geval gaat het echter om een willekeurig gevormde groep schapen die zonder herder op de heide gaat grazen.

Schapen Kudde op Hoog Buurloseheide

Staatsbosbeheer vindt het van belang dat de heide bij het Leesten open blijft en dat de bezoeker hier van het fraaie landschap met de heide kan genieten. Daarom komen de schapen hier grazen, een traditionele vorm van beheer. Omdat er geen schaapsherder bij deze schapen is, lopen ze in een omheind gebied. De schapen zullen tot de herfstvakantie op het Leesten blijven lopen. De schapen eten vooral gras en jonge boompjes en houden daarmee de heide open. Onze wollige maaiers eten dus planten weg die anders de heidestruiken zouden overwoekeren. Zo wordt voorkomen dat andere planten de hei verdringen en de hei helemaal verruigt.

Niet storen
Voor de schapen is het van belang dat zij ongestoord kunnen grazen. Aangezien er geen schaapsherder bij is om de groep te begeleiden en te zorgen dat de interactie tussen bezoekers en kudde goed verloopt, is dit een extra punt van aandacht. We vragen van bezoekers om afstand tot de schapen te houden. Zeker niet aaien of voeren. Dat is niet goed voor de schapen. Afstand is ook nodig omdat sommige schapen een soort koortslip hebben. Dat is niet erg voor de dieren, want het gaat vanzelf weer over. Maar daarom is het wel van belang dat bezoekers geen contact hebben met de schapen. Dus bekijk ze van een afstandje en stoor ze niet bij hun dagelijkse bezigheden.

Honden aan de lijn
Bezoekers met honden zijn van harte welkom in het begrazingsgebied van de schapen, mits de honden zijn aangelijnd. Honden kunnen een verstorende factor zijn en schapen zijn een gemakkelijk doelwit voor een hond. Het is van belang dat de hondenbezitters de hond aangelijnd houden en met hun hond afstand tot de schapen houden. Staatsbosbeheer zal daarop ook streng toezien.

Zo kunnen we er met elkaar voor zorgen dat het heidebeheer op het Leesten met schapen op een voor ons, en natuurlijk de dieren, verantwoorde wijze plaats vindt.

Boswachter Gerrit van Scherrenburg

reageren

geef een reactie

 • veluwe
  12 mei 2016 om 12:56

  Beste D.G. uit den Bogaard, sinds vorig jaar zomer is het gebied rond het Leesten fietsvrij. Onze toezichthouders zien er op toe of iedereen zich ook aan het fietsverbod houdt. Ze zijn dan ook met regelmaat in dit gebied te vinden. Op dit moment zijn er ook twee stagiaire van het ROC Apeldoorn het toezicht houden op het Leesten en de Koppelsprengen.

 • D.G. uit den Bogaard
  22 april 2016 om 14:18

  Hopelijk zorgt SBB voor handhaving fietsverbod op de Leesterhei.

 • henk brongers
  1 juni 2015 om 12:48

  Niet alleen leuk en mooi om te zien, maar ook uitermate nuttig om de heide te bewaren. Goede actie SBB

  • veluwe
   8 juni 2015 om 09:49

   Dank je wel voor de positieve feedback. Groet van de boswachter

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog