www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

De raaf, de intelligentste van de Kleine Vijf?

23 juli 2015 in Veluwe

Naast de bekende ‘Grote Vijf’ op de Veluwe, kennen we ook de ‘Kleine Vijf’. Indrukwekkende kleine bewoners van de Veluwe. In een vijftal blogs zetten we de das, de vos, de raaf, de boommarter en de bosuil in het zonnetje. Misschien verlaten ze vandaag wel even hun karakteristieke hol, maken ze hun kenmerkende geluid of vliegen ze over u heen…. Na het lezen van deze korte blogs herkent u ze meteen.

Vandaag aandacht voor inktzwarte en zeer intelligente vogels: raven. Hun intelligentie is te zien doordat ze bijvoorbeeld ‘gereedschap’ gebruiken. Ze peuteren met stokjes voedsel uit holtes en gebruiken stenen om noten te kraken. Ook kan de raaf geluiden uit zijn omgeving imiteren, zoals de menselijke stem.

De imposante kop van de raaf
De imposante kop van de raaf

In de mythologie komt de raaf vaak voor. Wodan, de oppergod van de Germaanse goden, had twee raven die hij gebruikte als boodschappers. Bij de Grieken en Romeinen is de raaf het symbool voor een lang leven; hij is de boodschapper van de zonnegod Apollo. Hij wordt ook vaak gezien als het symbool van het kwaad, een vogel die op aas afkomt, die anderen de ogen uitpikt… Maar heeft hij een witte vlek, dan brengt hij geluk…

Raven zijn typische alleseters, maar eten het liefst dierlijk voedsel. Wanneer raven een paartje vormen leven ze monogaam.

Men zegt wel eens dat raven niet meer voorkomen in Nederland. Toch komt hij hier op de Veluwe voor! Een raaf lijkt op een zwarte kraai of een roek, maar is duidelijk groter. Mogelijk hoort u in het bos of op de hei zijn karakteristieke geroep: krrruk! Kijk dan omhoog, misschien vliegt er wel een raaf boven u!

In mijn volgende blog zal ik het snelste dier van de Kleine Vijf uitlichten; de vos.

Boswachter Marike Vissers

reageren

geef een reactie

 • Tinie
  11 april 2021 om 14:38

  11-4-2021 om 14.30 uur. Raaf in de tuin gesignaleerd en ben er niet blij mee daar deze raaf het voer van de kleinere vogels aan het opeten was. Een volgende keer een duif of zo ??

 • Conny
  2 juni 2019 om 15:45

  Hallo allemaal. Vandaag rondje harskamp gedaan en hebben de mooie raaf weer gehoord tussen harskamp en Garderen en we zagen ze ook weg vliegen een stuk of 4. Hartstikke mooi

  • Janske Blijleven
   18 juni 2019 om 14:11

   Fantastisch, Conny!

 • Ad
  4 april 2018 om 21:57

  Niet Groenlanden maar Groenendaal. Noord van Terlet.

 • Ad
  4 april 2018 om 21:55

  2 raven omg Groenlanden naast A-50, tijdens hardlopen, Veluwe. 04apr18, 1300 uur. Mooi!

  • Janske Blijleven
   10 april 2018 om 12:27

   Wauw! Mooi kadootje tijdens het hardlopen, Ad!

 • Willem Oostrom
  8 november 2017 om 19:50

  Op Planken Wambuis zie ik ze regelmatig, soms in groepjes van 4 of 6 raven. Je hoort ze overal als je op het goede moment in de buurt bent. Soms zijn ze met elkaar aan het communiceren lijkt het, dan komt het ravengeluid van verschillende kanten.
  Verder zie ik ze wel eens op de Kreelseweg, De Mossel, en aan de noordkant van het Infanterie Schietkamp harskamp (ook groepjes).
  Onlangs met een collega gefietst op Planken Wambuis en hij zag er ook een vliegen. Prachtige beesten.
  Het grappige is dat we op onze vakantie in Drenthe ook raven hebben gezien en gehoord in de buurt van Grollo. Daar komen ze dus ook voor.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog