www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

De vos, de snelste van de Kleine Vijf

29 juli 2015 Boswachter Marike Vissers in Veluwe

De prachtige kop van de vos

Naast de bekende ‘Grote Vijf’ op de Veluwe, kennen we ook de ‘Kleine Vijf’. Indrukwekkende kleine bewoners van de Veluwe. In een vijftal blogs zetten we de das, de vos, de raaf, de boommarter en de bosuil in het zonnetje. Misschien verlaten ze vandaag wel even hun karakteristieke hol, maken ze hun kenmerkende geluid of vliegen ze over je heen…. In dit blog lees je alles over de vos.

Een van de kenmerken van een vos is dat zijn ogen groter zijn dan zijn maag. Hij doodt dan soms ook meer dan hij opeet. Het overschot begraaft hij in kuilen in de grond, die hij later feilloos terug weet te vinden. De vos is roodbruin en heeft een slanke snuit en puntige rechtopstaande oren. Hij is 35-40 centimeter hoog. Zijn staart is lang, dik en ruig.

Vossen leven in burchten. Soms hebben ze die zelf gegraven, maar vaak leven ze ‘in onderhuur’ bij een konijn of das. Ze eten graag weidevogels en fazanten, maar ook landbouwdieren als kippen en konijnen. Vossen lopen normaal gesproken zo’n 6-13 kilometer per uur, maar ze kunnen een snelheid bereiken van wel 60 kilometer per uur!

Ze zeggen weleens dat een vos wel zijn haren verliest, maar niet zijn streken. De waarheid is dat hij zijn haren eigenlijk ook niet verliest…

Het gezegde luidt: Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken...
Het gezegde luidt: Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken…

Volgende week zal ik de bosuil uitlichten, misschien wel het griezeligste dier van de Kleine Vijf?

Boswachter Marike Vissers

reageren

geef een reactie

 • Daniel J. V. Du Four (op FB)
  11 april 2022 om 13:51

  Dag Marike Vissers, Hoe maakt u het ? Je maakte een prachtfoto van de kop van de vos. Bravo. In mijn hedendaags stukje op FB, zou ik graag deze foto mét bronvermelding van jou willen plaatsen. Ikzelf bescherm ook mijn werken als auteur fotograaf columnist en bodypainter; dus, logisch dat ik het ook vraag. Ik lees het graag.
  Heb je interesse in mijn te plaatsen tekst ? Hier volgt hij, en ik ben er nu net 67 vorige maand, en de tekst bevat véél inhoud over zaken van …1967 (toen ik 12 j was). Ik ben een man van cultuur, ingelepeld en dus…
  Op FB:te plaatsen: In het St-Jan-Berchmanscollege voerden de leerlingen die niet in “Het Brussels Knapenkoor” zongen, ook ieder jaar een groot toneelstuk (3x) op. Eén ervan was gebaseerd op het M.E. dierenepos “Van den Vos Reynaerde…”. Andere leerlingen zoals ik haaden hun jaarlijks kooroptreden (3x) . Beide gingen door in de toen bekende Vlaamse* Zaal “Patria” te Brussel, bij wijze van schoolfeest. Groot succes vnml door de jongens (! toen in de jaren 1960-1969) van de Poësis en de Retorica. Het mogen deelnemen was voor véél jongens een kwestie van eergevoel en fierheid, trouw aan de leuze van élke leerling:”LIBENTER”. (vrij vertaald: we studeren graag), en zowel de vele repetities als de 3 opvoeringen waren van een hoog niveau, en vooral slopend zwaar. Maar de maandag erop was iedereen present op school, en hield de Pater-Rector zijn motiverende bedankingsspeech. Ik herinner het mij als was het gisteren, en het is al zeker van 1967 geleden. Met dingen van voorbije week en van de laatste 11 jaar, heb ik echter meer geheugenmoeite (dat komt door de ziekte van Forestier, waaraan ik lijd). Ik vind deze term trouwens minder frustrerend dan ‘geheugenverlies’. Want bij ouder worden, verlies je al zovéél: sommigen hun geliefden, anderen hun geloof, nog anderen hun grijze haren, en,
  voor je ’t goed beseft, woon je in een WZC, en heb je dus je huis ‘verloren’ (hoewel dat huis niet heeft bewogen, niet is verplaatst; het staat er nog, maar zielloos en verlaten, want jij, de grote bezieler, jij bent er weg; en het huis moet dringend verkocht worden want…). OPM.: hierboven staat nog een *: Ik schreef zo ironisch als maar kon: de Vlaamse grote Zaal PATRIA in Brussel. Dat is epistemologisch onjuist, want Vaderland is in het Latijn ‘Patria’, en was toen zowat de enige grote zaal met theater waar Vlamingen THUIS waren. Bedoeld als: “Hier zijn wij, de Vlamingen, want Brussel is van ons !” Schril contrast met “PATRIA”. Maar de politieke-socio-culturele Vlaamse top in het toenmalige UNITAIRE BELGIË-BELGIQUE, kwam daar graag bijeen: zelfbestuiving zeker ?
  ❤️ En nu hebben jullie nog de LINK tegoed:👏 https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Van_den_vos_Reynaerde
  😂 Veel leesplezier !
  Illustratiebron: Marike Vissers, boswachter en fotograaf in de Veluwe.

 • Marcel Vossestein
  30 juli 2015 om 06:54

  De vos blijft net als meer dieren doden tot het dier aan eten toekomt. Dat verklaart ook de slachtpartijen onder dieren in gesloten ruimtes. Zo lang dieren binnen bereik zijn, worden ze gedood. Iets dat jonge, niet vliegvlugge gansjes en eendjes ook treft. Wat binnen bereik komt van een niet hongerig dier, wordt vaak weer als speelobject gebruikt. Iets wat vooral onder de huidkatten bekend is. Het jachtinstinct is immer actief, terwijl honger die van het doden genereert.

 • Ton Bouwman
  29 juli 2015 om 08:59

  Dank voor deze lessen in dieren. Met veel interesse en plezier lees ik deze info. Voor de lering ende vermaeck dus.

  Groeten Ton

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog