www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

De vos, de snelste van de Kleine Vijf

29 juli 2015 Boswachter Marike Vissers in Veluwe

De prachtige kop van de vos

Naast de bekende ‘Grote Vijf’ op de Veluwe, kennen we ook de ‘Kleine Vijf’. Indrukwekkende kleine bewoners van de Veluwe. In een vijftal blogs zetten we de das, de vos, de raaf, de boommarter en de bosuil in het zonnetje. Misschien verlaten ze vandaag wel even hun karakteristieke hol, maken ze hun kenmerkende geluid of vliegen ze over je heen…. In dit blog lees je alles over de vos.

Een van de kenmerken van een vos is dat zijn ogen groter zijn dan zijn maag. Hij doodt dan soms ook meer dan hij opeet. Het overschot begraaft hij in kuilen in de grond, die hij later feilloos terug weet te vinden. De vos is roodbruin en heeft een slanke snuit en puntige rechtopstaande oren. Hij is 35-40 centimeter hoog. Zijn staart is lang, dik en ruig.

Vossen leven in burchten. Soms hebben ze die zelf gegraven, maar vaak leven ze ‘in onderhuur’ bij een konijn of das. Ze eten graag weidevogels en fazanten, maar ook landbouwdieren als kippen en konijnen. Vossen lopen normaal gesproken zo’n 6-13 kilometer per uur, maar ze kunnen een snelheid bereiken van wel 60 kilometer per uur!

Ze zeggen weleens dat een vos wel zijn haren verliest, maar niet zijn streken. De waarheid is dat hij zijn haren eigenlijk ook niet verliest…

Het gezegde luidt: Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken...
Het gezegde luidt: Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken…

Volgende week zal ik de bosuil uitlichten, misschien wel het griezeligste dier van de Kleine Vijf?

Boswachter Marike Vissers

reageren

geef een reactie

 • Marcel Vossestein
  30 juli 2015 om 06:54

  De vos blijft net als meer dieren doden tot het dier aan eten toekomt. Dat verklaart ook de slachtpartijen onder dieren in gesloten ruimtes. Zo lang dieren binnen bereik zijn, worden ze gedood. Iets dat jonge, niet vliegvlugge gansjes en eendjes ook treft. Wat binnen bereik komt van een niet hongerig dier, wordt vaak weer als speelobject gebruikt. Iets wat vooral onder de huidkatten bekend is. Het jachtinstinct is immer actief, terwijl honger die van het doden genereert.

 • Ton Bouwman
  29 juli 2015 om 08:59

  Dank voor deze lessen in dieren. Met veel interesse en plezier lees ik deze info. Voor de lering ende vermaeck dus.

  Groeten Ton

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog