www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

De das, de laatste van de Kleine Vijf

12 augustus 2015 in Veluwe

Naast de bekende ‘Grote Vijf’ op de Veluwe, kennen we ook de ‘Kleine Vijf’. Indrukwekkende kleine bewoners van de Veluwe. In een vijftal blogs zetten we de das, de vos, de raaf, de boommarter en de bosuil in het zonnetje. Misschien verlaten ze vandaag wel even hun karakteristieke hol, maken ze hun kenmerkende geluid of vliegen ze over u heen…. Na het lezen van deze korte blogs herkent u ze meteen.

De das heeft een grijzige vacht en een zwaargebouwd lichaam, waarmee hij op zijn korte poten over de grond schuifelt. Zijn kop is opvallend getekend: wit met twee brede zwarte banen vanaf de oren naar de neus. Hij heeft kromme nagels waarmee hij uitstekend kan graven en een snuit waarmee hij goed de grond kan omwoelen. Daarmee laat hij dan ook de nodige sporen achter in het bos!

kleine vijf das
De das heeft een karakteristiek zwart-wit masker

De das is een zeer stil dier. Toch kan hij veel verschillende geluiden maken. In opwinding  maakt de das mekkerende, tokkende, snuivende en grommende geluiden. Bij de jongen maakt de das piepende en kirrende geluiden. Bij bedreiging is een diep, zwaar gebrom te horen en bij angst, gevechten en hevige pijn schreeuwt hij hard.

In Nederland komen de meeste dassen op de Veluwe voor. Dassen leven in familiegroepen in burchten die ze zelf uitgegraven hebben. In de loop van vele generaties wordt een burcht vaak uitgebreid tot een enorm ondergronds gangenstelsel. Op het menu van de das staan regenwormen, insectenlarven, maar ook plantaardig voedsel als vruchten, hazelnoten, knollen, bosbessen, frambozen, kersen, pruimen, granen, klaver en gras.

Met deze blog is er een einde gekomen aan de serie over de Kleine Vijf van de Veluwe. Wie weet heeft u het geluk om één van deze bijzondere dieren tegen te komen. Ik hoop dat ik met deze korte karakteristieken u voldoende kennis heb meegegeven om de Kleine Vijf te herkennen en te waarderen.

Boswachter Marike Vissers

reageren

geef een reactie

  • Caren
    1 augustus 2018 om 21:49

    Vanavond tijdens ons fietstochtje bij het Solse Gat op de Veluwe, voor het eerst een das gezien! Wat een fantastisch mooi en vooral groot beest, ben erg onder de indruk, schitterend!

    • Janske Blijleven
      27 augustus 2018 om 13:56

      Wat geweldig, Caren!

  • Norman Graafsma
    12 augustus 2015 om 07:16

    Beste Marike,

    Wat goed dat er aandacht is voor de das, nu in het het jaar van de das. helaas staat er klein foutje in het blog. De meeste dassen komen niet voor op Veluwe, maar in Limburg, gevolgd door Brabant en Drenthe. Daarna zullen Gelderland en de overige provincie volgen in aantallen. De das komt voor in al onze provincies, uitgezonderd, Zuid-Holland, Zeeland en de waddeneilanden.

    Overigens werkt bij SBB op het hoofdkantoor in Driebergen de grootste dassenkenner van Nederland, vraag er maar eens naar in jullie bibliotheek.

    • veluwe
      17 augustus 2015 om 10:31

      Beste Norman,
      Dank voor je aanvullende informatie. Ik ben geen specialist dus het kan goed zijn dat mijn informatie niet helemaal up to date is.
      Ik weet wie je bedoeld overigens. Ik had het inderdaad goed bij hem kunnen checken.
      Groet,
      Marike

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog