www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Welkom op de Veluwe-Rand!

19 augustus 2015 in Veluwe

Zoals beloofd schrijf ik een blog met meer details over de terreinen van Staatsbosbeheer in de rand van de Veluwe. De Veluwe-Rand is mijn nieuwe werkgebied en ik vertel jullie graag wat meer over de veelzijdigheid van de terreinen. Met de Veluwe-Rand worden alle terreinen van Staatsbosbeheer bedoeld die op de flanken van de Veluwe liggen.

Roggeveld met kruiden in Cortenoever
Roggeveld met kruiden in Cortenoever

Uiterwaarden
Er zijn veel uiterwaarden in de Veluwe-Rand. Zoals de Wageningse bovenpolder en de Jufferswaard bij Renkum, waar onlangs een nieuwe beekloop voor de Heelsumsebeek is gerealiseerd. Ook de uiterwaarden bij Brummen horen er bij, zoals de kronkelwaarden met oeverwallen en mooie vegetatie in Cortenoever. Tussen de rogge op de akkertjes groeien veel bijzondere kruiden waar ook weer insecten en vogels van profiteren. Verderop langs de IJssel heb je nog de Rammelerwaard waar heel veel watervogels huizen. En natuurlijk de Vorchterwaarden en Aersoldtweerd. Bij hoog water zorgen de uiterwaarden voor de berging van het vele water dat door de rivier komt. Zo houden wij zelf aan de andere kant van de dijken droge voeten. Die ruimte heeft de rivier nodig en bovendien levert het een dynamisch landschap op, waar veel gebeurt op het gebied van flora en fauna.

Weidevogelgebieden
Langs de randmeren liggen weidevogelgebieden Arkemheen en Oosterwolde. Dit is een walhalla voor vogelliefhebbers. De grutto’s en kieviten broeden tussen de hoge vegetatie, die om die reden pas later in het jaar in fases gemaaid wordt. Het is er ook heerlijk fietsen in de omgeving en een gebied waar je heel goed hazen kunt zien, een van de hoofdrolspelers van de nieuwe Nederlandse natuurfilm ‘Holland, natuur in de Delta’. Bovendien zijn er een aantal plekken met interessante flora door de invloed van zoute kwel.

Blauwgras
De Bennekomse Meent is een zeer kwetsbaar gebied met veel bijzondere plantensoorten die behoren bij de blauwgraslanden. Dit gebied is door zijn kwetsbaarheid niet toegankelijk voor publiek, maar ik ben er wel trots op dat het er ligt. Het is een toevoeging voor de biodiversiteit van Nederland.

Bos
Er is ook nog bos in de Veluwe-Rand. De Oostereng, het bos bij Wageningen en Bennekom horen er bij. Langs de Bennekomseweg ligt zelfs een oud Arboretum, met allerlei bijzondere boomsoorten. Ook vind je bos op de stijlrand bij kasteel Doorwerth, de Boersberg en de Nordberg. Prachtige oude hellingbossen met zogenaamde ‘Hollewegen’. Als je wilt weten wat dat zijn, loop dan maar eens over de Holleweg van de Fontijnallee naar boven. Boven aangekomen kan je naar de uitkijktoren op de Boersberg. Daarvandaan kan je zelfs Hoog Elten in Duitsland zien!

Beekdal
Het Renkums Beekdal is een heel mooi stukje natuur en cultuurhistorie. Verschillende beken lopen naast elkaar door het dal met prachtige flora. Vroeger werden ze gebruikt om watermolens aan te drijven voor de papierindustrie en wasserijen. Het is super dat het daar mogelijk is gemaakt om een stuk industrieterrein terug te geven aan de natuur. Als je nu gaat kijken kan je je bijna niet voorstellen dat er een enorme fabriek heeft gestaan. Nu is het met recht een poort van de Veluwe naar het rivierengebied!

Jaël Bergwerff, Boswachter VPR Veluwe-Rand

reageren

geef een reactie

 • Lenie de lange Bergwerff.
  23 augustus 2015 om 10:16

  Wat een leuke baan heb je toch Jael.

  • Jaël Bergwerff
   24 augustus 2015 om 13:03

   Zeker weten! Dankje Lenie 😉

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog