www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Wilde zwijnen niet voeren

25 augustus 2015 in Veluwe

Staatsbosbeheer roept bezoekers op om wilde zwijnen niet te voeren. Het is gevaarlijk als wilde zwijnen mensen associëren met eten. De zwijnen worden opdringerig en dat is gevaarlijk voor mensen, hun honden en de wilde zwijnen. Met name rond Radio Kootwijk, Kootwijk en Hoenderloo vertonen groepen wilde zwijnen door voeren op dit moment onnatuurlijk gedrag. Ze komen naar mensen en soms zelfs auto’s toe langs wegen. Dit kan leiden tot ongelukken, want een wild zwijn is een groot dier met flinke tanden en slagtanden. Ook is de kans op een aanrijding daardoor groter. Voeren is slecht voor de wilde zwijnen. Het verstoort hun natuurlijk gedrag en natuurlijke voedselevenwicht. Het heeft een negatief effect op hun gezondheid. Staatsbosbeheer gaat met communicatiemiddelen bezoekers en bewoners informeren dat wilde zwijnen voeren wettelijk verboden is én gevaar oplevert.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=_8wInHm9K1k]

Rond Radio Kootwijk leven verschillende groepen wilde zwijnen. Een ontmoeting met een wild zwijn, tijdens een wandeling in de omgeving van Radio Kootwijk is altijd een bijzonder moment. Normaal staat de wandelaar even oog in oog met het wild zwijn, maar daarna zal het dier weg lopen.Wilde zwijnen die naar mensen toe komen, is onnatuurlijk en ongewenst gedrag. Een wild zwijn is een slim dier en leert snel. En eenmaal aangeleerd ongewenst gedrag is niet zomaar afgeleerd. Het voeren leidt er uiteindelijk toe dat Staatsbosbeheer genoodzaakt is om wilde zwijnen af te schieten die gevaarlijk gedrag vertonen en extreem bedelgedrag.

Maatregelen
Bij Radio Kootwijk komt bord ‘Wilde zwijnen, -verboden te voeren’ en infopanelen op verschillende plekken. Boswachters gaan degenen die de zwijnen voeren extra aanspreken op hun gedrag. We maken flyers en posters voor de recreatieondernemers in de omgeving Kootwijk en Hoenderloo. 

Wild kijkenWilde zwijnen
Een ontmoeting met een wild zwijn en andere wilde dieren in hun natuurlijke omgeving faciliteert Staatsbosbeheer graag. Het is een van de redenen waarvoor bezoekers naar de Veluwe komen. Daarom organiseert Staatsbosbeheer diverse wildexcursies met de boswachter. Ook zijn er wildkijkschermen waar de bezoekers zelfstandig kunnen gaan kijken. Deze staan op plekken waar de kans groot is om wilde dieren te zien. Aan de Alverschotense weg bij Radio Kootwijk en in het Spelderholt bij Hoenderloo staan ook zo’n zulke wildkijkschermen. Voor een compleet overzicht van wildkijkschermen op de Veluwe, zie http://www.staatsbosbeheer.nl/wildkijkenVeluwe Voeren is overal verboden. Het zijn wilde dieren in de natuur. Het is hier geen kinderboerderij of dierentuin.

Boswachter Marike Vissers

reageren

geef een reactie

 • Gradie
  27 augustus 2015 om 06:57

  Super dat er nu meer toezicht op gehouden gaat worden. Mijn man en ik hebben al eens een groep jongelui weggewerkt omdat daar weet naar de zwijnen gegooid werd. Mensen weten ook niet wat gezond voor de dieren is. Dom, dom, dom.

  • veluwe
   27 augustus 2015 om 08:40

   Beste Gradie,
   Fijn dat je ondersteund door zelf ook mensen aan te spreken. Dat helpt!
   Groet,
   Boswachter Marike Vissers

 • Ger
  26 augustus 2015 om 13:44

  Fijn dat Staatsbosbeheer en zijn boswachters hier strenger op gaan toe zien en mensen gaan aanspreken op hun gedrag als ze zwijnen voeren… maar wat mij betreft mag het nog strenger! Als men er zelfs extra op gewezen wordt, middels borden/infopanelen, dat wilde zwijnen niet gevoerd mogen worden en dit wordt toch genegeerd dan lijkt een bonnetje met een leuk transactie bedrag me volledig op zijn plaats! Het zou toch zonde zijn als wilde zwijnen geen “wilde zwijnen” meer (kunnen) zijn omdat er mensen zijn die de gevolgen niet willen en/of kunnen overzien.
  Succes Staatsbosbeheer en boswachters!
  Groetjes, Ger.

  • veluwe
   27 augustus 2015 om 08:38

   Beste Ger,
   Dank voor je succeswensen. Wij zijn deze week begonnen met flyeren en dat heeft goed effect. Mensen weten vaak echt niet wat ze doen.
   Meteen verbaliseren mag niet, dat staat allemaal precies in de wet beschreven. Dus eerst waarschuwen, bij tweede keer een bon.
   Groet,
   Boswachter Marike Vissers

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog