www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Hennepkwekerijen opgeruimd in Staatsbosbeheerterreinen

28 augustus 2015 in Veluwe

Boswachters op de Veluwe hebben de afgelopen weken in samenwerking met de politie meerdere hennepkwekerijen in natuurgebieden opgeruimd. Deze illegale hennepkwekerijen gaan ten koste van de natuur en de dieren die daarin voorkomen. De kwekerijen varieerden in grootte van een tiental tot honderdvijftig planten.

Hennepkwekerij in bosperceel
Hennepkwekerij in bosperceel

Gevolgen van hennepkwekerij in het bos
Met name in de zomerperiode zijn deze buitenkwekerijen in trek, omdat de planten veel zon nodig hebben, en ook niet onbelangrijk: vocht. De mensen die dit doen vernielen soms hele stukken bos om ervoor te zorgen dat er voldoende licht op de hennepplanten komt, zodat deze sneller groeien. Tevens leggen ze waterbassins aan, waarin ze regenwater opvangen voor droge periodes. Dit gaat gepaard met vernieling, rondzwervend plastic in het bos, vernieling van bomen, ongewenste meststoffen in de bosbodem en rasters om te voorkomen dat de planten worden opgegeten door wilde dieren. Hierdoor ontstaan gevaarlijke situaties voor dieren en het verstoort het ecosysteem.

Veel afval van de hennepkwekerij
Veel afval van de hennepkwekerij

Daders strafbaar gesteld
De politie is bezig met een onderzoek naar de daders. Deze zullen onder andere strafbaar gesteld worden voor de geleden schade aan de bospercelen en verontreiniging van de bodem. Het kweken van hennep is verboden en hoort niet thuis in de Nederlandse natuur.

Staatsbosbeheer doet liever andere dingen dan het opruimen van hennepkwekerijen en het bijbehorende afval in de natuur. Dit kost veel tijd en geld, dat we natuurlijk beter in onze natuurgebieden kunnen besteden. We betreuren het dan ook ten zeerste dat dit toeneemt. We zijn blij dat de politie nauw met ons samenwerkt om deze praktijken aan te pakken.

Jaël Bergwerff , boswachter Veluwe

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog