www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Bufo bufo

2 september 2015 in Veluwe

Gisteren vond ik dit ieniemienie padje. Hij of zij (dat is hier niet te zien) gaf me inspiratie een stukje te schrijven over de gewone pad, in het Latijns Bufo bufo genoemd. Als ze volwassen zijn kun je wel zien wat de mannetjes zijn en wat de vrouwtjes zijn, de vrouwtjes zijn namelijk duidelijk groter dan de mannetjes. Dit is in de paartijd het makkelijkst te zien, dan kan het niet missen.

Bufo bufo, de gewone pad
Bufo bufo, de gewone pad

Verder is voor de pad naast de pokkerige bruine huid, de dwarse oogstreep kenmerkend. En wist u dat er in heel Europa padden voorkomen? Alleen niet op IJsland en Ierland.

Paddendorp
Veel mensen hebben een hekel aan padden, daar behoor ik niet toe. Maar goed ook, want in “mijn gebieden”, de natte gebieden rondom de Veluwe, wemelt het van de padden. En ik woon in Wapenveld, dat van oudsher ‘het paddendorp’ wordt genoemd. U begrijpt inmiddels waarom ik een stukje over dit ondergewaardeerde beestje wil schrijven.

Platgereden padden
Als ik op een van de zachte regenachtige avonden in februari/ maart met de auto naar huis toe rijd, dan slalom ik met een slakkengangetje langs het kanaal, mezelf iedere keer weer afvragend hoe we het probleem van de platgereden padden op zouden kunnen lossen.
Als er een kleine oversteekplaats is voor padden in de paddentrektijd, dan kun je heel mooi met vrijwilligers paddenschermen zetten om ze zo veilig over te laten steken. Jaarlijks zijn er vele klaar-overs actief om dit klusje uit te voeren. Op andere plekken hebben we zelfs vaste paddenoversteekplaatsen onder het asfalt door. Maar waar ik woon is zoveel aan water en massaal trekken er te veel padden over kilometers en kilometers afstand. Er is helaas geen beginnen aan om oversteek plekken te maken langs het Kanaal, de Evergunne, de grote Wetering en dan nog vanuit gewone sloten die de omgeving rijk is. Er sneuvelen ontzettend veel padden in het vroege voorjaar. Als ik de oplossing heb, dan schrijf ik gewoon weer een stukje over de pad!

Kus een pad
Als laatste een tip voor alle vrijgezelle dames; durf eens een pad te kussen, wie weet verschijnt er wel een prins, zo niet, dan heb je in ieder geval een pad blij gemaakt…

Natalie van Dijk, medewerker beheer Veluwe Rand

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog