www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Vondst van een ‘adder’, die geen adder is

11 september 2015 in Veluwe

“We hebben een adder op het fietspad gezien.” Eén van de organisatoren van de Rozendaalse Veldloop vertelde me dat afgelopen week enthousiast aan mij. Als wethouder voor de gemeente Rozendaal moest ik het startschot bij deze wedstrijd lossen, maar los van deze taak sta ik ook te boek als een fervent natuurliefhebber (en ben ik vrijwilliger voor Staatsbosbeheer).

Dit is dus géén adder, maar een....
Dit is dus géén adder, maar een….

 

Het parcours vandeze jaarlijkse hardloopwedstrijd loopt door het fraaie buitengebied van onze gemeente. Dat is altijd genieten, maar in dit jaargetijde des te meer nu de paarse hei op zijn mooist is. Met de vondst van een adder zou dat helemaal het einde zijn.

Een adder op de Rozendaalse hei?
Eerlijk gezegd, plaatste ik wel een vraagteken of het wel een adder was. “Jazeker, hij had van die bruine blokken op zijn rug”, verzekert mijn zegsman, terwijl hij zijn mobiele telefoon pakt. Hij toont me een foto waar inderdaad een duidelijke zigzag-tekening op de rug is te zien.

En toch ben ik nog niet overtuigd. “Waar was het dat die slang op het fietspad lag?”, vraag ik door. Het blijkt op een fietspad ten oosten van de snelweg A50 te zijn bij de Rozendaalse hei, het heidegebied dat eigendom is van Staatsbosbeheer. Door de vondst op die plek wist ik bijna zeker dat het geen adder was, maar een gladde slang.

Adder
Adders hebben een duidelijk zichtbare tekening

Vaak verward
De adder en de gladde slang, ze worden nogal eens verward. Kenners weten dat een gladde slang een ronde pupil heeft, een duidelijk slankere bouw, een wat vagere zigzagtekening en een langere staart. Maar ik ben geen slangendeskundige, dus weet ik die verschillen niet zo op te hoesten. Wat ik wel weet, is dat de adder in het zuidelijk deel van de Veluwe nog nooit ten oosten van de snelweg A50 (de rijksweg van Arnhem richting Apeldoorn) is gezien. Op de hei bij vliegveld Terlet en het Deelerwoud voelen ze zich prima thuis. Maar gek genoeg niet aan de andere kant van de snelweg. Nou ja, nu overdrijf ik een beetje. Een amfibieëndeskundige heeft ooit eens adder gevonden in de oostelijke berm van deze snelweg. Maar meer naar het oosten is de adder nog niet aangetroffen.

Contact met de boswachter
Om 100 procent zeker te zijn heb ik de foto’s opgestuurd naar boswachter Laurens Jansen van Staatsbosbeheer. Zijn reactie was al snel via de mail binnen. ”In spanning heb ik de foto’s in jouw mail geopend”, antwoordt hij me. “Zou dan nu toch de eerste adder aan de oostkant van de A50 zijn waargenomen? Maar helaas! Het is een gladde slang. Duidelijk te herkennen aan de tekening op de kop.”

Jammer dus, geen adder maar een gladde slang. Niks mis mee, trouwens. Het is en blijft een mooie waarneming, want ook deze soort staat op de lijst van bedreigde diersoorten. En daarmee blijft de Rozendaalse veldloop een hardloopwedstrijd vol leuke verrassingen!

Anton Logemann
Wethouder gemeente Rozendaal en vrijwilliger bij Staatsbosbeheer

reageren

geef een reactie

  • Ans Elm
    18 juli 2016 om 14:48

    gisteren ook een slang gezien bij hondenlosloopgebied. dacht dat het een adder was maar kan dus ook gladde slang zijn. gaaf

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog