www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Schonen van het Renkumse hei-tje met veel extra hulp

29 oktober 2015 in Veluwe

In Renkum in het bos dat bekend staat als de Oostereng ligt een heideterrein. Dit is een waardevolle stapsteen voor bijvoorbeeld zandhagedissen die onderweg gaan naar andere heideterreinen. Het gevaar ligt echter altijd op de loer dat zo’n klein stukje heide overgroeid met boompjes. Er groeien berken, grove dennen, amerikaanse eik en amerikaanse vogelkers. Dat is ongunstig voor dit prachtige diertje en andere heidediersoorten. De laatste weken

Naast de zandhagedis komt ook de levendbarende hagedis voor in heideterreinen (foto: Stichting Landschapsbeheer Gelderland)
Naast de zandhagedis komt ook de levendbarende hagedis voor in heideterreinen (foto: Stichting Landschapsbeheer Gelderland)

zijn verschillende groepen aan het werk geweest om deze opslag te verwijderen.

Zo zijn er doordeweeks de mensen van zorgboerderij Philadephia die met een begeleider werkzaamheden komen doen. Ze gaan bijvoorbeeld opsnoeien langs paden maar zijn nu dus ook op het hei-tje zelf bezig. Deze mensen met een (licht) verstandelijke beperking hebben zo een dagbesteding en doen het werk met veel plezier.

Ook zijn er de laatste weken vrijwillige omwonenden aan de slag geweest. Zij wandelen en fietsen in de omgeving en leveren graag een bijdrage aan deze klus. Afgelopen weekend kregen ze daarbij hulp van mensen die momenteel in het AZC verblijven. Een 20-tal Syrische mannen vonden het leuk om een ochtend te komen helpen met het natuurbeheer. De koffie werd verzorgd door het AZC dat in feite om de hoek zit. De opvanglocatie is gevestigd in en rond het landhuis de Leemkuil, dat in de vorige eeuw onder andere als hotel en herstellingsoord dienst heeft gedaan.

Het initiatief voor deze samenwerking met het AZC kwam van Stichting Landschapsbeheer Gelderland dat ook het gereedschap verzorgde. Op deze manier met alle hulp gaat het schonen van de heide wel heel vlot. Wij zijn hier heel blij mee. Heidebeheer is een intensieve klus en hulp daarbij uit de maatschappij van vrijwilligers en vluchtelingen, die dat leuk vinden is hartstikke mooi. Op de vraag of men volgende keer weer kwam helpen, volgde een volmondig, ja! Hopelijk is het dan weer zulk goed weer.

Boswachter Jaël Bergwerff

Met prachtig weer is helpen op de hei heerlijk om te doen! (foto: Stichting Landschapsbeheer Gelderland)
Afgelopen weekend was het prachtig weer om te helpen op de hei! (foto: Stichting Landschapsbeheer Gelderland)
reageren

geef een reactie

 • Kees
  27 mei 2016 om 12:34

  Geweldig, dat deze mensen werk verrichten op natuurterreinen. Ook voor het behoud van kwetsbare soorten reptielen is wil best ook mijn steentje bijdragen. Laat maar weten waar ik mij kan aanmelden

  • veluwe
   31 mei 2016 om 15:23

   Beste Kees,

   De groep die de renkumse hei heeft geschoond was een gelegenheids groep en geen vaste vrijwilligersgroep van Staatsbosbeheer. Wellicht dat er op een ander moment weer iets wordt georganiseerd maar dat durf ik op dit moment niet toe te zeggen.

   Groet Boswachter Jaël Bergwerff

 • van Eijck, Cees
  6 november 2015 om 19:59

  Geweldig deze hulpjes ook ik ben vanuit Breda vaak op de Noorderheide aan het werk belange looswij herstellen al vel jaren De waterwerken van Van Beuningen te Vierhouten . Misschien is het ook eens de moeite waard om hier ook eens een stukje over te schrijven.
  Met vriendelijke groet, cees van eijck

  • veluwe
   11 november 2015 om 10:31

   Beste Cees,

   We vinden het altijd leuk om te horen hoe vrijwilligers hun vrijwilligerswerk ervaren. Misschien vindt je het leuk om iets te schrijven over jullie klus? Als boswachter Veluwe-rand ben ik niet helemaal op de hoogte van jullie terrein. Laat me maar weten of je dit wil doen.

   Groeten boswachter Jael Bergwerff

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog