www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

IJsvogel op bestelling

5 november 2015 in Veluwe

In ons mooie Nederland is in de vogelwereld de ijsvogel één van de meest tot de verbeelding sprekende vogels. Als je heel veel geluk hebt, dan vang je een glimp van deze snelle schuwe vogel op, en als je nog meer geluk hebt, dan zie je hem wat beter, omdat hij niets vermoedend op een tak zit te staren naar het water of hij een visje ziet zwemmen.  Ijsvogel

Bescheiden
Ondanks de spetterende kleuren is de ijsvogel een bescheiden en schuwe vogel, die zich niet bewust lijkt te zijn van al die pracht. Mede dat maakt hem zo bijzonder.

Kansen
Als je graag een ijsvogel wilt zien, dan heb je de meeste kans bij een beekje, maar ook wel bij een kanaal, een grift, een wetering, de rivieren. Hij houdt het meest van stromend helder water en vliegt er met grote snelheid, op ongeveer een meter boven de waterspiegel heen. Als je hem ziet vliegen, hoor je meestal ook zijn korte heldere felle roep wel even. Als je het geluid kent werkt het natuurlijk ook andersom, dan hoor je de roep, en dan moet je goed boven het water gaan zoeken of je hem ook ziet. Mijn ervaring is dat je kunt leren waar je moet kijken als je weet waar je op moet letten, vandaar deze wat uitgebreide uitleg.

Vaste stek
Het liefst heeft hij een takje dat boven het water hangt als vaste uitkijkpost en vaste vis plek. Bij veel vogelkijkhutten die aan het water liggen, hoef je maar te zoeken naar een takje boven het water, en je vergroot je kansen.

Kleurenpracht
Het kleine fel, ijsblauw, bijna pauwblauw, gekleurde vogeltje heeft in verhouding een grote snavel, om visjes uit het water te kunnen vangen. Razendsnel pakt hij een visje en slaat hem even knock-out en voordat je het goed en wel gezien hebt heeft hij het visje in z’n maag en wacht alweer op de volgende. Een prachtig schouwspel.

De onderkant, of buikzijde van het vogeltje is een zacht roestig oranje kleur. De keel is wit. De mannetjes en de vrouwtjes verschillen niet heel veel van elkaar. Je kunt ze alleen uit elkaar houden door goed naar de snavel te kijken. Het vrouwtje heeft een beetje een roodachtige onder snavel en het mannetje heeft de hele snavel donker, tegen zwart aan. Als je in het voorjaar 2 ijsvogels samen ziet, kun je ervan uit gaan dat het een paartje is, en ook kun je er dan van uitgaan dat het nest ergens in de buurt is. Het nest van de ijsvogel zit doorgaans goed verstopt in een oeverwal, in de kant van een sloot, of in een wortelplakkaat van een omgevallen boom ergens aan het water.

ijsvogel tekeningKwetsbaar
De laatste jaren gaat het best goed met de ijsvogel, maar omdat hij volledig afhankelijk is van vis als voedsel, heeft het beestje het heel zwaar bij een strenge winter. Zolang er open water is, redt hij het wel, maar als het lang en hard vriest, zodat al het wateroppervlak dicht gevroren is, dan is hij binnen een dag dood, super kwetsbaar dus. Zijn naam dankt hij aan de kleur, niet bepaald omdat hij van ijs houdt.

Op bestelling
Een aantal jaren geleden gaf ik een excursie in het rivieren gebied. Een vrouw die me mee liep zei tegen me dat ze zo graag een keer een ijsvogel wilde zien, mijn antwoord was toen, ‘nou mevrouw, ik heb ze niet voor u op bestelling’. Deze woorden waren mijn mond net uit, en toen hoorde ik de ijsvogel en hij kwam op een paar meter voor ons de dijk overgevlogen. Dus ik wees naar de ijsvogel en zei tegen haar, ‘daar daar daar daar…’. En zo kon ik dus toch op bestelling deze vrouw de ijsvogelervaring meegeven.

Ik hoop dat de lezer van dit stukje zelf een ontmoeting met een ijsvogel mag hebben. Het blijft, ook na al die jaren een cadeautje om deze schitterende vogel te mogen zien.

Natalie van Dijk
Medewerker beheer, Veluwe Rand

reageren

geef een reactie

 • Karel Noy
  5 november 2015 om 11:43

  Weet een plek waar je ze prima kan fotograferen vier ijsvogels gezien zit er 1 keer in de week en nog elke keer kunnen fotograferen vanuit de auto afstand 50 meter.

  • Sander Langbroek
   1 juni 2016 om 21:15
 • Hennie van der molen
  5 november 2015 om 11:03

  Wij wonen aan een vijver, daar zit steeds een ijsvogel op de steiger.
  Mooie foto’s van

 • a.j.karelse
  5 november 2015 om 10:48

  kwam in 1973 met mijn gezin te wonen in een huis bij een niet meer in gebruik zijnd sluisje waar wel waterverval was en toen kwam daar al de ijsvogel op een buis visjes vangen,als wij dat vertelde hadt men geen aandacht voor zo’n mooie vogel,nu doet men net of de ijsvogel herontdekt is
  plaats is aan een watergang welke uitkomt op de Krommerijn

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog