www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Zeldzame grijze wouw al een week op de Veluwe

19 november 2015 in Veluwe

Sinds kort hebben we op de Veluwe een heel bijzondere gast: de grijze wouw. De drommen fotografen en vogelaars die dagelijks te vinden zijn op de heide van Stroe en Kootwijk tonen wel aan hoe uniek het is om deze vogel te zien in Nederland.

Het Kootwijkerveld bevalt de grijze wouw blijkbaar goed. Hij vertoeft er nu al een week. Hij vindt daar veel voedsel in de vorm van muizen, reptielen, slangen en dergelijke. Na zijn maaltijd rust de vogel een paar uurtjes in de kroon van een eikenstrubbe. De teleurstelling van de natuurfotografen is op zo’n moment voelbaar, omdat ze de vogel het liefst vliegend en jagend op de heide zien en fotograferen.

Nog steeds bid de grijze wouw boven dat prachtige natuurgebied voor zijn maaltijd.
De grijze wouw op weg naar een lekker hapje Foto: Rob Zweers

De grijze wouw komt in Afrika en Azië voor en is een dwaalgast in Europa. Dit is pas de zevende grijze wouw die ooit in Nederland gesignaleerd is!

Staatsbosbeheer houdt zich intensief bezig met heidebeheer, ik zei daarom van de week ‘zijn bordje is gespreid’. Het is dankzij goed heidebeheer en de hulp van honderden vrijwilligers dat deze vogel hier nu zijn kostje bij elkaar kan zoeken.

de grijze wouw bidt
De grijze wouw bidt boven het Kootwijkerveld Foto: Rob Zweers

Het heidebeheer is een vrij intensief beheer. Iedere vier jaar worden de jonge dennen van het heideveld verwijderd door vrijwilligers, van wie een groot aantal is aangesloten bij het IVN Barneveld Lunteren. Staatsbosbeheer zorgt ervoor dat deze dennen weer worden afgevoerd. De heide moet gevarieerd blijven volgens de doelen die gesteld zijn in de SNL systematiek van de Provincie Gelderland. Dat betekent dat er aan diverse eisen moet worden voldaan. Structuur, open zandplekken, struweel, diverse stadia van leeftijd van heide, etc. De stand van zaken betreffende flora en fauna in het gebied wordt nauwlettend in het oog gehouden door de Boswachter Inventarisatie & Monitoring met zijn vrijwilligers. De Boswachters Beheer zorgen voor het daadwerkelijke beheer en de uitvoering daarvan. Ik zie het als een beloning voor ons werk dat de grijze wouw in ons gebied te gast is.

dagelijks staan er drommen fotografen en vogelliefhebbers
Dagelijks staan er tientallen fotografen en vogelliefhebbers voor de grijze wouw

Nog steeds bidt de grijze wouw boven dit mooie natuurgebied voor zijn maaltijd. Inmiddels hebben honderden natuurliefhebbers deze prachtige vogel gezien op het Kootwijkerveld. Zijn komst is eigenlijk een groots evenement dat de natuur ons gratis heeft verstrekt!

Groet van de Veluwe,

Harry Hees
Boswachter Inventarisatie & Monitoring
06-51206946

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog