www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

We kunnen wel versterking gebruiken!

15 februari 2016 in Veluwe

In het Renkums beekdal zijn veel vrijwilligers actief. Ze geven informatie, verzorgen natuurlessen voor kinderen of helpen de boswachter in de terreinen.

Zo zijn er mensen die diensten in het informatiecentrum draaien en met veel plezier de bezoekers van het beekdal ontvangen en hun vragen beantwoorden. Verder is er een hoogstamgroep die werkzaamheden doet op het erf van het informatiecentrum. Ze snoeien en onderhouden de hoogstamfruitbomen en verzorgen de parkeerplaats en de kruidentuintjes.

Er is ook een groepje vrijwilligers die natuuronderhoud uitvoert in de terreinen van Staatsbosbeheer in het beekdal en de directe omgeving. Deze Keijenberg bosgroep werkt vanuit de vrijwilligersruimte ‘Het Mussennest’ bij het informatiecentrum. Elke derde zaterdag van de maand beginnen ze om 9.00 uur hun werkochtenden op deze plek met een kop koffie of thee en bespreken de geplande werkzaamheden voor die dag. De ene keer onderhouden ze grafheuvels of lopen ze de wandelroutes na, de andere keer verwijderen ze opslag in een laan of zetten broedhopen om voor de ringslang. Hun werkzaamheden zijn dus heel gevarieerd en het is altijd heel gezellig om samen aan de slag te gaan, aldus de vrijwilligers. De ene keer is het meer lichamelijk en hard werken, de andere keer is het wat relaxter of moeten ze de werkzaamheden aan het weer aanpassen. Over het algemeen werken ze tot een uur of 12.00 en drinken dan nog een kop koffie in het mussennest ter afsluiting van de werkochtend.

Momenteel bestaat deze groep uit 6 mensen en kan het nog wel wat versterking gebruiken. Mocht je interesse hebben om mee te komen werken met de Keijenberg bosgroep, neem dan contact op met boswachter Jaël Bergwerff; j.bergwerff@staatsbosbeheer.nl

vrijwilligers jael
Een vrijwilliger begeleidt een NME activiteit

Een andere groep die versterking nodig heeft is de groep die Natuur en Milieu Educatieve (NME) activiteiten organiseert. Hier kunnen we mensen gebruiken die ervaring hebben met onderwijs of natuureducatie, maar het belangrijkste is dat je enthousiast bent om kinderen waardering voor de natuur bij te brengen. We hebben mensen nodig die activiteiten willen begeleiden maar ook leskisten te kunnen beoordelen, controleren en verbeteren of die activiteiten kunnen opzetten met alle materialen die daar voor nodig zijn. Er word een jaarprogramma gemaakt met alle activiteiten die het informatiecentrum voor scholen aanbiedt. Scholen kunnen zich dan inschrijven voor de activiteiten of ze kunnen leskisten aanvragen. Ook worden er activiteiten aangeboden aan bijvoorbeeld BSO’s in de vakantieperiode.

Vind je het ook belangrijk dat kinderen opgroeien met een besef, verwondering en waardering voor natuur, zodat zij later zorg kunnen dragen voor onze omgeving? Heb je ervaring in onderwijs of ben je gewoon heel enthousiast om kinderen te begeleiden met natuuractiviteiten? Wil je helpen om NME producten te ontwikkelen of te onderhouden en controleren? Meld je dan aan bij het Informatiecentrum Renkums Beekdal via info@renkumsbeekdal.nl met onderwerp NME.

Boswachter Jaël Bergwerff

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog