www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Boswachter Martijn vertelt over houtoogst op tv

11 maart 2016 in Veluwe

Heb je boswachter Martijn Harms afgelopen week gezien in het televisieprogramma Binnenstebuiten? Als je het gemist hebt, is het echt een aanrader om het hier terug te kijken. Hij ontmoet boswachter Marieke bij een grote harvester in de Veluwse bossen, en legt haar uit hoe de houtoogst in zijn werk gaat en waarom welke keuzes gemaakt worden.

Wat betekent zo'n rode stip?
Wat betekent zo’n rode stip?

Als je nog meer wilt weten over houtoogst heb ik goed nieuws voor je. Binnenkort verschijnt een serie blogs waarin boswachter Eric Bruins alles bespreekt wat mensen zich mogelijk afvragen wanneer ze stapels stammen in het bos zien liggen. Van het ontstaan van bos, tot de controle op de bescherming van flora en fauna bij de houtoogst. Eric nodigt je uit om je vragen over houtoogst hieronder te stellen, dan zal hij deze meenemen in zijn blogs.

Houd onze weblog dus in de gaten de komende tijd. Maar nu eerst: Binnenste Buiten kijken!

Kirsten van Gortel-Roest

 

reageren

geef een reactie

 • veluwe
  18 maart 2016 om 10:07

  Bedankt voor het indienen van jullie vragen! Dit biedt boswachter Eric inspiratie voor de het schrijven van zijn blogs over de houtoogst.

 • veluwe
  18 maart 2016 om 10:07

  Bedankt voor het indienen van jullie vragen! Dit biedt boswachter Eric inspiratie voor de het schrijven van zijn blogs over de houtoogst.

 • Kees Almekinders
  14 maart 2016 om 15:44

  Ik ben het helemaal eens met Patrick. Ik vind het onbegrijpelijk dat een organisatie die zegt alles in het werk te stellen om natuurwaarden zo goed mogelijk te beschermen met deze “Leopardtanks” door het bos razen en alle paden veranderen in complete maanlandschappen. De hele structuur wordt kapot gereden. Vroeger zag je door de bomen het bos niet meer maar tegenwoordig zie je na het uitdunnen, door de paar bomen die nog blijven staan, helemaal geen bos meer. Boswachter Bart zal wellicht hier zijn mening over hebben, maar mijn conclusie is dat er gewoon roofbouw wordt gepleegd op onze natuur en dit alles om voldoende geld binnen te krijgen. Prachtige paden waar vroeger hagedissen lagen te zonnebaden zijn nu voor deze dieren onaantrekkelijk geworden.

 • Kees Almekinders
  14 maart 2016 om 15:44

  Ik ben het helemaal eens met Patrick. Ik vind het onbegrijpelijk dat een organisatie die zegt alles in het werk te stellen om natuurwaarden zo goed mogelijk te beschermen met deze “Leopardtanks” door het bos razen en alle paden veranderen in complete maanlandschappen. De hele structuur wordt kapot gereden. Vroeger zag je door de bomen het bos niet meer maar tegenwoordig zie je na het uitdunnen, door de paar bomen die nog blijven staan, helemaal geen bos meer. Boswachter Bart zal wellicht hier zijn mening over hebben, maar mijn conclusie is dat er gewoon roofbouw wordt gepleegd op onze natuur en dit alles om voldoende geld binnen te krijgen. Prachtige paden waar vroeger hagedissen lagen te zonnebaden zijn nu voor deze dieren onaantrekkelijk geworden.

 • Patrick Jansen
  11 maart 2016 om 13:32

  Ik wil graag weten hoe het kan dat SBB toelaat dat de stammen worden geoogst met almaar grotere machines (zowel harvesters en forwarders), tegenwoordig meer dan 20.000 kg zwaar.

  En ik wil graag weten of SBB goed in beeld heeft wat de lange-termijngevolgen is van de bodemverdichting die de machines veroorzaken. Groeien er minder zaailingen of zaailingen van andere boomsoorten op de sporen?
  .

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog