www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Het is lente…. de eerste biggetjes zijn geboren!

12 maart 2016 in Veluwe

Het is lente….! Uit zeer betrouwbare bron hebben wij vernomen dat de eerste biggetjes op de Veluwe geboren zijn!

Afgelopen week was ons al van verschillende kanten ingefluisterd dat men pasgeboren biggen gesignaleerd had. Boris Temming stuurde ons bewijs. Hij mailde ons prachtige foto’s van jonge biggen die mooi in een kraamkamer van droog gras liggen. Vanwege zijn werkzaamheden in het gebied kwam hij op plekken waar mensen normaal gesproken niet komen. Zijn ze niet schattig?

Jonge biggen in een mooie kraamkamer (foto: Boris Temming)
Jonge biggen in een mooie kraamkamer (foto: Boris Temming)

Jonge biggetjes zijn echt ieniemienie vergeleken met hun moeder. Kijk maar eens naar deze opname van vorig jaar hóe klein. Zoals je ziet zijn ze formaatje cavia, met een gewicht van zo’n 750 gram. Een zeug draagt dan ook tot wel 12 biggen in haar buik.

Ieder voorjaar is het weer genieten van dat kleine spul dat achter hun moeder aan het bos door dendert. Wanneer ze daarbij een boomstammetje tegenkomen, levert dat natuurlijk wat geploeter op voor zo’n kleintje, waarna ze snel weer achter de familie aan spurten. Een grappig gezicht.

Wilde zwijnen slapen bij voorkeur overdag in een kuil, de zogenaamde ‘ketel’, die ze soms met zachte delen van planten bekleden. In de kraamtijd dekken ze deze vaak af met takken. Meestal maken ze die in dichte sparrenvakken of onder een vliegden. Met hun gestreepte camouflagejasjes vallen de biggen niet zo op tussen de begroeiing. Vanwege die streepjes worden biggen van het wild zwijn ook wel pyjama’s genoemd. Jammer dat die leuke streepjes na verloop van tijd verdwijnen, maar gelukkig kunnen we er voorlopig van genieten. De werptijd loopt namelijk nog tot in juni.

Tot slot nog een waarschuwing, want zeugen die biggen hebben kunnen tamelijk agressief zijn. Kijk lekker om je heen wanneer je het bos in gaat, maar blijf op de paden en houd flinke afstand als je het geluk hebt een zeug met biggen te zien.

Kirsten van Gortel-Roest

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog