www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Jubilerend ijsvogelpaar op de Veluwe

23 maart 2016 in Veluwe

Je ziet de ijsvogel steeds vaker terugkomen in het nieuws. De blauwe flits, zoals dit vogeltje ook wel wordt genoemd, is immers vrij populair. Van gave natuurseries zoals ‘de terugkeer van …’, tot prachtige natuurfoto’s, de ijsvogel zie je overal. Op de droge zandgronden van de Veluwe zijn ze schaars, en slechts in lage aantallen zien we ze nabij waterrijke gebieden zoals de randmeren.

Vrijwilliger Ernst Dirksen heeft hier twee ijsvogelpaartjes ontdekt. Beide paartjes waren bekend en broeden hier beide al voor het tiende jaar! Een heus jubileum dus. Leuk is dat ze ook nog op dezelfde plek genesteld hebben.

_MG_7857-ijsvogel - Ernst Dirksen Fotografie-20150330-900 (2)Wij, boswachter Harry en vrijwilliger Ernst, zijn erg blij met dit resultaat en hopen de ijsvogels vaker tegen te komen in ons gebied. Wij vinden het dan ook reden genoeg om jullie meer te vertellen over deze bijzondere vogel. En dan bedoelen wij natuurlijk niet het standaard Vogelgids-verhaal!

IJspret
IJsvogels zijn in heel Europa te vinden, met uitzondering van IJsland. Dit is direct de aanleiding voor het eerste vreemde weetje. Want anders dan de naam doet vermoeden is de ijsvogel absoluut geen fan van….. ijs! Het zijn dus juist de aangename winters die we momenteel in ons land hebben die ervoor zorgen dat de ijsvogel het zo goed doet.

Het is natuurlijk ook niet zo vreemd dat dit dier een hekel heeft aan ijs. De ijsvogel eet namelijk voornamelijk kleine visjes en winterinsecten. Allebei onmogelijk te vangen met een dikke ijslaag.

IJzig snel
Een ander bijzonder weetje gaf mijn collega. De ijsvogel is namelijk niet alleen prachtig materiaal voor film en foto. Het dier is in Japan zelfs de inspiratiebron voor een trein! Ze hadden in dit Aziatische land namelijk een probleem. Iedere keer als de snelle trein een tunnel inging veroorzaakte dat voor flinke trillingen en uiteindelijk door drukgolven zelfs een enorme knal. De ontwerpers gingen daarom op zoek naar een oplossing voor dit probleem. Eén van de ingenieurs was echter ook vogelaar en wist dat wanneer een ijsvogel het water induikt, het water nauwelijks beweegt. Die geringe luchtweerstand vanwege de gestroomlijnde vogel werd dan ook het ontwerp voor de snelheidstrein! Hiermee zie je hoe groot het economisch belang van natuur kan zijn in de vorm van een kleine ijsvogel.

IJsvogel Trein check of deze mogen gebruiken biomimicry-bullet-train-537x250

Duikbril
Het ijsvogeltje leeft in gebieden met beken en meren, moeras, oevers, park en tuin, plassen, rietland en ruigte, rivieren en vennen. IJsvogels duiken in helder, liefst stromend water naar visjes en waterinsecten zoals libellenlarven. Vissen hebben echter de voorkeur. Bij het duiken wordt het oog beschermd door een speciale ‘duikbril’: een transparant vlies schuift voor het oog en beschermt het tegen onwillige prooivissen en waterplanten. IJsvogels zijn in staat om in korte tijd veel jongen groot te brengen. Op deze wijze compenseren ze het verlies aan vogels gedurende strenge winters. In Nederland broeden circa 350 ijsvogels (jaar 2013).

Help ijsvogels door het ijs
Je kunt ijsvogels in strenge winters helpen door het ijs open te houden. Maak in de tuinvijver of in andere bevroren wateren enkele wakken in het ijs. Je kunt dit het beste doen met heet water, waardoor er een gat smelt in het ijs. Dit gaat geruisloos, wat beter is voor de oren van vissen, want die kunnen beschadigen tijdens het hakken in het ijs.

Wij hopen dat nog veel mensen kunnen genieten van deze mooie vogel. Of het nu als inspiratiebron is, als speciaal Veluws hoogtepuntje, óf gewoon om urenlang naar te kijken.

Boswachter Inventarisatie Harry Hees en vrijwilliger/fotograaf Ernst Dirksen

 

reageren

geef een reactie

 • Kees
  23 maart 2016 om 17:40

  Wat geweldig Harry en Ernst dat dit prachtige vogeltje al tien jaar zijn nest maakt op dezelfde plaats. Na de zoveelste zachte winter op rij zullen we dit vogeltje wellicht makkelijker en veelvuldiger zien op onze Veluwe. Ook ik zag twee weken geleden
  een exemplaar landen op een takje vlakbij me terwijl ik een kop koffie aan het nuttigen was bij een mooie bekende beek. Dat was dubbel genieten. Jullie veel plezier en kijkgenot.
  Groeten kees

  • harry hees
   30 maart 2016 om 15:04

   beste Kees,
   Ja dat vonden wij ook heel erg leuk en best wel vermeldingswaardig. Ook mooi dat jij er ook eentje hebt ontmoet Kees. Geluksvogel dat je bent, want niet zoveel mensen ontmoeten een ijsvogeltje. Leuk hoor en fijn dat je even een reactie hebt gegeven op ons verhaal. Ernst is een hele goede fotograaf die alle dagen als hij tijd heeft de natuur in trekt. HIj kan net als ik uit ervaring vertellen. Dat maakt een foto nog leuker met dat beetje eigen ervaringsachtergrond erbij. Veel succes en plezier in de natuur. Groet van Harry Hees, boswachter ecologie Veluwe voor Staatsbosbeheer.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog