www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Wildeappelbomenactie!

30 maart 2016 in Veluwe

Op Maandag 21 maart hebben we met groep 7/8 van de Jac. P. Thijsseschool uit Renkum wilde appelbomen geplant op de Boersberg bij Doorwerth. De wilde appel is een zeldzame boom geworden. Staatsbosbeheer wil de soort versterken en inheemse bomen meer kans geven. Inheemse soorten zijn beter aangepast aan ons klimaat en beter bestand tegen ziektes, dan soorten die niet van nature in Nederland voorkomen.

Onder toeziend oog van de directeur leg ik de kinderen uit wat we gaan doen
Onder toeziend oog van de directeur leg ik de kinderen uit wat we gaan doen

De inheemse soorten bieden plaats aan veel meer dieren en planten die onderdeel zijn van ons ecosysteem dan de uitheemse soorten. Daarom willen we zorgen dat er meer inheemse soorten zijn en zo zorgen voor meer soorten insecten, paddenstoelen, vogels etcetera (biodiversiteit). Het planten van de wilde appel en het versterken van deze soort is daar een voorbeeld van.

De directeur van Staatsbosbeheer, Sylvo Thijssen, kwam ook helpen met het planten van de appelboompjes. Samen met de kinderen werden er fanatiek gaten gespit die groot genoeg waren voor de wortelkluit van de boompjes. De kinderen vonden het erg leuk en kregen ook een heerlijke Hollandse appel om zelf op te eten. Die appel kwam echter niet van een wilde appelboom. Die vruchten zijn namelijk heel erg zuur en niet lekker.

In totaal zijn er 50 boompjes neergezet op een hoog punt op de Boersberg, waar het lekker zonnig is. Straks groeien hier weer adelaarsvarens, maar daar hebben de boompjes geen last van. Die zijn al lang genoeg om daar bovenuit te komen. Wat  een prachtig gezicht zal dat straks zijn, als het weer groen is en de appelbloesems bloeien!

Boswachter Jaël Bergwerff

reageren

geef een reactie

 • Kees Almekinders
  5 april 2016 om 17:11

  Een goede actie! Fijn dat er weer hoogstambomen worden geplant. Wat zou het ook een mooi initiatief zijn om op gronden van Staatsbosbeheer in de Betuwe dit goede voorbeeld te volgen. Want laten we eerlijk zijn, hoogstamfruitbomen zijn toch vele malen mooier dan al dat kleine grut! Ik hoor graag jullie reactie.
  Met vriendelijke groet,
  Kees

  • veluwe
   7 april 2016 om 12:34

   Beste Kees Almekinders

   De wilde appel is op verschillende plekken in Nederland aangeplant op plaatsen waar hij ooit gestaan heeft of nog een enkele te vinden is. De wilde appel is geen hoogstamfruitboom en de appeltjes zijn niet lekker om te eten. Hoogstamfruitbomen zijn inderdaad een mooi voorbeeld van ons cultureel erfgoed en horen vooral bij boerderijen waar vroeger de boomgaard naast de boerderij lag. Het erf achter de boerderij was van de boer en de moestuin en later ook de siertuin aan de voorkant van de boerderij was het domein van de boerin. Meer informatie hierover en het aanleggen van historische erfbeplanting kunt u vinden bij Stichting Landschapsbeheer Gelderland.

   Groeten boswachter Jaël Bergwerff

 • JanB
  30 maart 2016 om 12:44
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog