www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Bijzondere vleermuizensoort ontdekt in Hoog Buurlo

1 april 2016 in Veluwe

In de winter is het tijd om vleermuizen in hun winterverblijven te tellen. Dit gebeurt door vrijwilligers van Staatsbosbeheer en de Vleermuiswerkgroep Nederland (VLEN). Afgelopen seizoen is voor het eerst in de oude waterput van Hoog Buurlo geteld. Dit is nu mogelijk, omdat de put weer zichtbaar -en voor ons toegankelijk- is gemaakt. De afgelopen twee jaar hebben we alleen de hydrofoorkelder in Hoog Buurlo kunnen tellen. Deze oude waterput blijkt nu, na Deelen, de grootste winterverblijfplaats van Gelderland te zijn voor meervleermuizen! De meervleermuis is één van de zeldzaamste vleermuissoorten van Europa. Vijf tot tien procent van de totale populatie verblijft tenminste een deel van het jaar in Nederland. In Nederland zijn 45 kolonies bekend.

De zeldzame meervleermuis
De zeldzame meervleermuis

Onze telling werd mede mogelijk gemaakt door medewerking van de firma Spekschoor uit Zutphen, die gespecialiseerd is in putliften. Daardoor kunnen we veilig in de putten afdalen, tot op soms wel 80 meter diepte.

Vorig jaar zijn er in heel Gelderland 86 meervleermuizen geteld, waarvan het grootste deel in de omgeving Deelen. Buiten Deelen zijn maximaal twee dieren per object geteld. De Veluwe is ook als Natura 2000 gebied aangewezen voor de meervleermuis.

De meervleermuis is een middelgrote vleermuis, met een lange bruinige vacht. Vleermuizen zijn zoogdieren met een vlieghuid tussen de vingers, waardoor ze kunnen vliegen. Zien doen ze door middel van echolocatie. Door geluiden uit te zenden, vormen ze zich een beeld van de omgeving en hun prooien. Op het menu van de meervleermuis staan verschillende soorten insecten. Hierop jagen ze in de vlucht vlak boven open water, maar ook vochtige weilanden en bosranden zijn geliefd.

Boswachter Marike Vissers

reageren

geef een reactie

  • Rare bats discovered in old well | Dear Kitty. Some blog
    1 april 2016 om 15:14

    […] wildlife warden Marike Vissers from the Veluwe region in the Netherlands writes about a discovery in a restored old well in Hoog Buurlo […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog