www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Wildexcursie in beeld vanuit een natuurgids (met filmpje!)

11 april 2016 in Veluwe

Sinds maart van vorig jaar ben ik vrijwillige natuurgids bij Staatsbosbeheer. Vorig jaar stond vooral in het teken van meelopen en leren van andere gidsen. Aan het eind van het seizoen hebben collega-natuurgids Adinda en ik samen voor het eerst ‘onze eigen excursie’ begeleidt, waarbij we dus niet konden leunen op een andere, meer ervaren, gids. We hebben samen die eerste excursie heel uitgebreid voorbereid. We gebruiken nu een ‘basisverhaal’ dat we illustreren met schedels en stangen (geweien), dat we steeds weer aanpassen per type excursie of de periode van het jaar. In het najaar hebben we bijvoorbeeld wat extra’s verteld over de bronsttijd bij de edelherten, en nu besteden we meer aandacht aan de geboorte van jonge dieren.

Dit jaar was 15 maart voor ons allebei weer de eerste keer dat we naar Wildarena Hemellootjes gingen. En daar heb ik een filmpje van gemaakt!

Op Twitter had ik gelezen dat de eerste biggetjes gezien waren op de Veluwe en dus wilde ik hier graag extra aandacht aan besteden tijdens de excursie. Boswachter Monique had ons één dag van te voren laten weten dat er ook bij Wildarena Hemellootjes jonge biggen waren gezien; zelfs in het pinetum, waar we doorheen lopen op weg naar de Wildarena. Supergaaf!!! Dat sloot goed aan bij de actualiteit van deze periode!

Adinda en ik vinden het belangrijk dat mensen een leuke, onvergetelijke ervaring opdoen tijdens de excursie. Daarom besteden we naast de informatieoverdracht veel aandacht aan het opbouwen van spanning, mensen ‘opgewonden’ maken over de excursie, en mensen in het algemeen zin geven om lekker naar buiten te gaan. En dan niet alleen vanwege het (groot)wild wat we eventueel gaan zien, maar ook over alles wat we onderweg al kunnen zien, zoals sporen, wildwissels etcetera, en wat we kunnen beleven, zoals de modderpaden, geur, het geluid van de wind hoog in de bomen, het pikdonkere pinetum en het kunnen zwerven over de eindeloze Veluwe.

Wat we uiteindelijk gezien hebben bij deze excursie? Zeker zes wilde zwijnen, zeugen en overlopers (jongen van vorig jaar) die zich goed lieten zien. Een aantal bleef constant rond wroeten voor de Wildarena. Ook hebben we vijf moeflons gezien! Dat zijn wilde schapen die zich bijna nooit laten zien. Ze stonden wat verder weg, en eerst dachten we beide aan damherten. Gelukkig hadden we verrekijkers bij ons. We moeten natuurlijk muisstil zijn in de Wildarena, omdat we een open verbinding met het bos hebben. Daardoor konden we niet met elkaar overleggen wat we op dat moment zagen, en vanuit elk standpunt in de Wildarena heb je weer een ander uitzicht. We wisten dat er de laatste weken vaker moeflons gezien waren rond de Wildarena, dat maakt dat je anders kijkt, en na afloop waren we het snel eens met elkaar: we hebben moeflons gezien!

Om jullie allemaal een idee te geven van hoe een excursie naar Wildarena Hemellootjes eruit ziet, heb ik mijn filmpje hierboven geplaatst.

Ik hoop jullie ook eens te ontmoeten bij een excursie. Je hebt volop keuze: http://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/veluwe/activiteiten

groetjes,

Gerdien Veldhoen, vrijwillige natuurgids voor Staatsbosbeheer Veluwe

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog