www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Vrijwilligers treffen wasbeer aan op cameraval

18 april 2016 in Veluwe

Op 11 april ’s nachts heeft een wasbeer zich laten zien op een cameraval nabij de Stroese heide. De wasbeer kwam drinken in een kleine poel in het bos van Staatsbosbeheer.De wasbeer leeft meestal solitair en is een nachtdier met een verborgen leefwijze. In Nederland zijn er incidentele waarnemingen van wasberen. Deze waarneming op video en op de Veluwe is dus een verrassing voor Staatsbosbeheer.

Oorspronkelijk kwam de wasbeer alleen voor in Noord-Amerika. In de jaren dertig van de twintigste eeuw is hij voor de pelsdierfokkerij ingevoerd in Rusland en Duitsland. Uit deze fokkerijen ontsnapten dieren en in 1934 zijn twee wasbeerpaartjes uitgezet in het West-Duitse Hessen voor de jacht en ter verrijking van de fauna. Vandaar uit heeft de wasbeer zich verspreid naar bijna geheel Duitsland, delen van Tsjechië, Polen, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en de Benelux. Door de lage dichtheid aan wasberen in Nederland sterven lokaal gevestigde populaties soms weer uit, terwijl door aanwas uit het oosten (Duitsland) weer nieuwe populaties kunnen ontstaan. De kleine populatie wasberen in Nederland wordt nog niet gezien als een verstoring van het ecosysteem.

De wasbeer leeft in afwisselende, bosachtige gebieden met oud loof- of gemengd bos. Vaak leeft hij in de buurt van water en ook in moerasbos komt hij voor. De aanwezigheid van oevers zijn van belang vanwege het voedselaanbod en omdat de wasbeer elke nacht veel drinkt. Ook moeten er voldoende schuilmogelijkheden aanwezig zijn. Dit zijn boomholtes, houtstapels, holen en ook in grote nestkasten van bosuil en holenduif. Incidenteel komt de wasbeer in de nabijheid van campings, boomgaarden, parken, tuindorpen en dorpsranden voor. De wasbeer is een echte alleseter. Hij lust vogeleieren, vruchten, vissen en verschillende soorten fruit. De wasbeer kan heel goed en snel in bomen klimmen. Natuurkenner Gerrit de Graaff uit Barneveld heeft in zijn uilenkasten ook al eens de wasbeer ontmoet.

Onze vrijwilligers Ron Martens en Ronald de Vries inventariseren welke dieren voorkomen in de gebieden op de heidevelden bij Stroe, en waren zeer verrast toen ze de beelden van de cameraval zagen.

Boswachter ecologie Harry Hees

reageren

geef een reactie

 • Kees
  6 mei 2016 om 17:01

  Wegvangen of afschieten is de enige remedie bij het signaleren van wasberen. Op deze schadelijke dieren zitten we hier niet te wachten

  • veluwe
   13 mei 2016 om 09:31

   De kleine populatie wasberen in Nederland wordt over het algemeen nog niet gezien als een verstoring van het ecosysteem. Mocht dat wel het geval worden, dan is het aan de provincie om te bepalen of ze actief moeten worden gevangen of afgeschoten. We hebben het hier over een enkel exemplaar. In de toekomst zal goed gemonitord worden of er meerdere dieren komen.
   Jan Griekspoor, boswachter faunabeheer

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog