www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Vernieuwde MTB route over de Veluwe

22 april 2016 in Veluwe

Officieel is hij nog niet eens geopend, maar er wordt nu al veel gebruik van gemaakt: de vernieuwde MTB route over de Veluwe van 51 km lang, op te splitsen in diverse lussen. Sinds kort staan bij de verschillende opstappunten borden met een kaartje en informatie en op social media worden foto’s hiervan veel gedeeld.

Meer mogelijkheden op de nieuwe MTB route over de Veluwe
Meer mogelijkheden op de nieuwe MTB route over de Veluwe

In 2008/2009 is op verzoek van mountainbikeclubs een bewegwijzerde route uitgezet in Staatsbosbeheer terreinen op de Veluwe. Deze had verschillende opstappunten, maar die waren niet overzichtelijk terug te vinden op kaartjes. Niet iedereen wist ze dus te vinden. Vorig jaar benaderde Reinder Torenbeek van MTB vereniging Bar End mij met een idee voor het herzien van de bestaande route, en deze met een aantal lussen uit te breiden.

Wij hebben regelmatig overleg gehad, waarbij bleek dat we beide geleerd hebben van de ervaringen in de afgelopen jaren. Zo loopt de route nu niet meer via Regelbergen. In dit gebied komen veel adders voor en bij zonnig weer zoeken zij een open vlakte op om te zonnen. Zij lagen dus regelmatig midden op de bestaande MTB route, en werden daardoor aangereden. Dat gebied ontzien we nu. Door nauw in overleg te blijven met elkaar, hebben we een goed evenwicht gevonden tussen een enerverende route voor ATB-ers door mooie delen van de Veluwe, en behoud van kwetsbare natuur en rust voor het wild. Op MTB fora lees ik heel lovende reacties op de nieuwe MTB route, maar er staan ook kritische reacties tussen van wat meer doorgewinterde avontuurlijke MTB’ers. Natuurlijk hebben wij compromissen moeten sluiten over de route, omdat de rust van het wild in bepaalde gebieden gewaarborgd moet blijven. Ook gaat de MTB route niet door kwetsbare natuur.

Nieuw is ook dat het gebied rond het Leesten MTB vrij is gemaakt, in verband met klachten en zonering. Het Leesten is een zeer druk recreatiegebied en er ontstonden regelmatig problemen tussen honden en MTB’ers. Door deze maatregel is 200 hectare niet meer toegankelijk voor mountainbikers. Het totale Ugchelse natuurbos, waar Het Leesten deel van uitmaakt, beslaat echter een royale 10.000 hectare waar MTB’ers zich verder vrij kunnen uitleven op de paden.

Inmiddels is ook een aanpassing van de route richting het gebied van Natuurmonumenten gerealiseerd. Er is een mooie aansluiting en overgang gemaakt naar MTB paden in dat gebied.

Met grote dank aan de sponsoren Van der Valk hotel De Cantharel, Bungalowpark Hoenderloo, Rooth 66, Kiosk de Ugchelse Berg, vakantiepark Het Lierderholt, Pannenkoekenrestaurant Kootwijkerduin, A.R.&T.V. De Adelaar en Mountainbikeclub Bar End hebben we de bewegwijzering kunnen realiseren. In de werving van sponsoren heeft naast Reinder Torenbeek Peter Nieland, voorzitter van Bar End, een grote rol gespeeld.

Overzichtskaart van de nieuwe MTB route, met meerdere lussen
Overzichtskaart van de nieuwe MTB route, met meerdere lussen

Zoals ook op het kaartje te zien is, zijn bij zes bovenstaande bedrijven opstappunten van de MTBroute, alsmede bij de parkeerplaats Hoog Buurloseweg en de Varenna Woeste Hoefweg. Folders met een kaartje van de hoofdroute en inkortroutes zijn momenteel al te verkrijgen bij de diverse opstappunten, met uitzondering van de parkeerplaatsen Hoog Buurloseweg en Varenna Woeste Hoefweg. Ook de bewegwijzering is geplaatst. Wat nu nog op stapel staat is een officiële opening van de nieuwe MTB route. Wordt vervolgd dus…

Update 29/6/2016: inmiddels is de route ook als GPS bestand te downloaden https://www.dropbox.com/s/jaxass9w6812onn/Tracks%20zandenwoud%20route%20nieuw.gpx?dl=0

Boswachter Andries Jansen

reageren

geef een reactie

 • veluwe
  12 mei 2016 om 10:01

  Dank voor alle reacties op ons blog over de vernieuwde MTB route Zandenwoud.

  Onze terreinen zijn opgesteld voor verschillende type recreanten.
  Wandelaars, ruiters, mountainbikers, geocachers, iedereen is welkom in de gebieden van Staatsbosbeheer. Het is van groot belang dat we rekening met elkaar houden. Dan kan iedereen op zijn eigen manier genieten van de Veluwse natuur. Onze Boa’s houden toezicht op het naleven van de regels.
  Voor iedereen geldt dat er zal worden opgetreden als men zich in gebieden ophoud waar men niet thuis hoort.

  Tot slot. Geniet van de Veluwe met respect voor elkaar en de omgeving.

  Laurens Jansen Boswachter Veluwe Midden

 • Arjan Aanraad
  25 april 2016 om 19:19

  Super! Is deze nieuwe route ook ergens als gps bestand te downloaden?

 • Jacqueline
  24 april 2016 om 06:15

  Heel erg leuk. Met respect voor de natuur, voor mens en dier zullen we hier vele uurtjes fietsplezier aan beleven!

 • Kees
  23 april 2016 om 18:50

  Ook ik ben als natuurliefhebber niet blij met al die mountainbikers. De beleving tussen natuurliefhebbers en mountainbikers is geheel verschillend. Toch begrijp ik wel dat je het iedereen naar de zin wilt maken. Als deze route die toch een hele grote lengte heeft, en door allerlei terreinen gaat, in de plaats komt voor het nu zigzag crossen door en over allerlei andere kwetsbare terreinen dan is dit acceptabel. Ik vrees echter dat dit weer een extraatje is bovenop de vele privileges die de heren en dames op de fiets al hebben. Krijgen mountainbikers een verbaal wanneer ze toch door kwetsbare gebieden rijden? Ik ben benieuwd

  • Johan
   24 april 2016 om 17:07

   Mountainbikers hebben niet meer privéleges dan wandelaars. Sterker nog het zijn er minder. Waar wandelaar zich op alle paden mogen begeven mogen mountainbikers dat niet. Ik vind het jammer dat de “mountainbiker” aldoor maar onder een vergrootglas gehouden wordt. Natuurlijk er zijn een paar rotte appels die deken dat ze alles maar kunnen maken. Maar er zijn ook wandelaars die zich niet aan de spelregels houden en denken dat alles maar kan en mag. Rotte appels moeten gewoon aangepakt worden of het nu een mountainbiker, ruiter, of wandelaar is. Voor normale mensen als u en ik is het natuurlijk geen enkel probleem om elkaar een beetje ruimte te gunnen. Dan kunnen wij elkaar normaal passeren en genieten van de natuur. U op schoenen, ik op 2 wielen.

  • Kees
   6 mei 2016 om 18:21

   Daar heb je helemaal gelijk in Johan. Ook onder wandelaars zijn er die zich niet aan de spelregels houden. Er zijn onder mountainbikers ook vele prima sociale mensen. Rotte appels, ook onder wandelaars moeten ook aangepakt worden. Ik wens je veel plezier op de fiets en mocht ik je tegen komen dan drinken we gezellig een bakkie koffie!

 • merrill
  23 april 2016 om 17:48
 • Rob Versteeg
  22 april 2016 om 20:14

  Als wandelaar ben je (zeker in het weekend) niet veilig met al die zich uitlevende mountainbikers. Niet blij dus met uitbreiding van de kris-kras-cross-routes. Bah! Ik ben voorstander van rust en stilte- gebied veluwe.

  • JW
   24 april 2016 om 20:06

   Rust gebieden zijn er ook, ga daar lekker in je eentje sikkeneurig zitten wezen. Of op het leesten, daar komen we niet. Of heb je dan weer last van honden? Of iets anders? Als je niet kan respecteren dat anderen op een andere manier genieten van het bos dan jij, moet je er misschien maar niet meer heen gaan. Probleem opgelost.

 • licht2014
  22 april 2016 om 19:35

  Super dat dit gerealiseerd is. We krijgen van gasten regelmatig vragen naar een uitgezette route. Graag zou ik met jullie in gesprek gaan over de mogelijkheid om aan de noordzijde van de A1 (richting Garderen) een lus mogelijk te maken. Dan kan men ook vanaf ons bedrijf (camping De Hertshoorn) starten.

  Met hartelijke groet,
  André Licht

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog