www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Geslaagd kabouterfeestje ter ere van eenjarig bestaan Informatiecentrum Renkums Beekdal

3 juni 2016 in Veluwe

kabouterverjaardag
Het Informatiecentrum in het Renkums Beekdal is nu één jaar oud! Tijdens de opening vorig jaar is ook het Kabouterpad geopend en de kabouters wonen nu dus een jaar in het bos van de Keijenberg. De vrijwilligers hebben afgelopen weekend een leuk feestje opgezet om dit alles te vieren. Het Kabouterpad is helemaal in feeststemming aangekleed.

Er was van alles te doen bij het Informatiecentrum. Zo konden er bootjes worden gemaakt van boomschors en andere natuurlijke materialen. Natuurlijk moesten deze worden uitgeprobeerd in de beek of in de waterbaan. Ook werden er echte fluitjes van het fluitekruid gemaakt. Er konden insecten worden geknutseld en er was een grabbelton. In de voelboom waren verschillende producten uit de natuur te voelen. De onderste gaten waren het spannends want daarachter zat…. helemaal niets! Dat leverde veel verbaasde gezichten op.

Bootjes maken van boomschors was één van de leuke activiteiten
Bootjes maken van boomschors was één van de leuke activiteiten

Bezoekers konden bij mij, de boswachter, terecht met vragen over het gebied. Ook hadden we mensen uitgenodigd om hun natuurvondsten mee te nemen, waar ik dan uitleg over kon geven. Zo kwamen mensen met braakballen van een uil en zelfs een keutel van een bever. Veel uilen eten muizen in hun geheel op. Maar de botjes en haren kunnen ze niet verteren en deze spugen ze in een bal weer uit. Zo’n bal kun je dus vinden onder een boom waar de uil heeft gerust. Als je die braakbal vervolgens uit elkaar pluist, kun je de botjes en schedels van verschillende muizen vinden. Zo weet je meteen welke muizen er voorkomen in je gebied! De bezoekers waren ook enthousiast over de slagtand van een wild zwijn die ik had meegenomen, en een kikker die helemaal gemummificeerd was. In de kist met stenen verbaasden mensen zich over de verschillende soorten gesteenten en waar ze eigenlijk helemaal vandaan kwamen. Niet alleen heeft het ijs in de ijstijd van alles meegenomen vanuit het noorden van Europa, ook zijn veel stenen meegekomen met de Rijn vanuit Zwitserland en Duitsland. En die liggen hier gewoon voor het oprapen.

Boswachterspreekuur
Boswachterspreekuur

Ruud Schaafsma van het IVN vertelde bezoekers heel veel over de beken en hoe ze met een groep IVN vrijwilligers de beken schoonhouden. Als ze niet regelmatig de begroeiing weghalen, groeien de beken niet alleen dicht, de planten wortelen ook door de leemlaag heen, waardoor de beek lek raakt. Omdat de beken aan de rand van het beekdal door de mensen zijn aangelegd voor de watermolens, hebben ze een lemen bodem waar het water niet doorheen kan. Als daar een gat in komt, stroomt het beekwater weg in de ondergrond. Het onderhoud van de beken is heel intensief en het is dus mooi dat vrijwilligers dit graag willen aanpakken.

Het was dus een hele gezellige dag met veel bezoekers die hebben genoten van alle activiteiten en het mooie Kabouterpad. De kabouters vieren nog de hele week feest tot zondag 5 juni. Dus kom vooral de route dit weekend nog een keer lopen, om de feestaankleding van de kabouters te bewonderen.

Boswachter Jaël Bergwerff

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog