www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Kudde schapen op de Leesterheide

8 juni 2016 in Veluwe

Vanaf deze week grazen er weer schapen op het Leesten! Het is een kleine groep jonge rammen. Deze dieren zijn afkomstig uit onze schaapskudde op Hoog Buurlo. Het beeld van een kudde schapen op de hei is altijd een prachtig gezicht. Meestal grazen zij onder begeleiding van een herder, maar in dit geval gaat het om een groep schapen die zonder herder de omheinde heide op mag.

Nuttig voor heidebeheer, maar ook een schitterend uitzicht
Nuttig voor heidebeheer, maar ook een schitterend uitzicht

Beheer met schapen
Staatsbosbeheer vindt het van belang dat de heide bij het Leesten open blijft en dat de bezoeker hier van het fraaie landschap met de heide kan genieten. Daarom komen de schapen hier grazen, een traditionele vorm van beheer. De schapen eten vooral gras en jonge boompjes en houden daarmee de heide open. Onze wollige maaiers eten dus planten op, die anders de heidestruiken zouden overwoekeren. Zo wordt voorkomen dat andere planten de hei verdringen en de hei helemaal verruigt en uiteindelijk verdwijnt.

Niet storen
Voor de schapen is het van belang dat zij ongestoord kunnen grazen. Aangezien er geen schaapsherder bij is om de groep te begeleiden en te zorgen dat de interactie tussen bezoekers en kudde goed verloopt, is dit een extra punt van aandacht. We vragen van bezoekers om afstand tot de schapen te houden. Zeker niet aaien of voeren, dat is niet goed voor de schapen.

Honden aan de lijn
Bezoekers met honden zijn van harte welkom in het begrazingsgebied van de schapen, mits de honden zijn aangelijnd. Honden kunnen een verstorende factor zijn. Schapen zijn een gemakkelijk doelwit voor een hond. Het is daarom van belang dat de hondenbezitters afstand tot de schapen houden met hun aangelijnde hond. Staatsbosbeheer zal daarop ook streng toezien. Er is op dit moment extra toezicht in dit gebied.

Ik nodig u uit om ook te komen genieten van het prachtige gezicht van de kudde schapen op de glooiende Leesterheide.

Boswachter Laurens Jansen

reageren

geef een reactie

 • Floor Steendijk
  1 oktober 2017 om 21:29

  Beste boswachter,
  Vandaag liepen wij over de hei op het Leesten en een van de rammen kwam naar ons toe. De reden werd al snel duidelijk: hij zat helemaal onder de teken en dat jeukte nogal. Ik denk dat ik er wel 40 van alleen zijn hoofd heb afgekrabt. Misschien is het goed om de schapen te behandelen tegen teken?
  Dit was echt sneu voor het dier.

  Met vriendelijke groet,
  Floor Steendijk

  • Boswachter Frank Volkers
   6 oktober 2017 om 10:06

   Beste Floor Steendijk,
   Dank je wel voor je melding. Ik heb het doorgegeven aan de schaapsherder. Hij kijkt wat er verder aan te doen is wat betreft controle en handmatige behandeling. We willen de schapen echter niet behandelen met anti-teken middel.
   Met vriendelijke groet,
   Frank Volkers

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog