www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Schaapscheerdersdag Hoog Buurlo vol met wollige activiteiten

8 juni 2016 in Veluwe

Op Vaderdag, zondag 19 juni, is van 11:00 tot 16:00 uur de jaarlijkse schaapscheerdersdag in Hoog Buurlo. De schapen worden met de hand geknipt en daarnaast zijn er allerlei kinderactiviteiten, een streek- en wolmarkt en een programma met de herder, verhalenvertellers en de boswachter van Staatsbosbeheer.

schaapherder Wilfried geeft een demonstratie op de Schaapscheerdag (foto Hanneke Stegeman)
schaapherder Wilfried geeft een demonstratie op de Schaapscheerdersdag (foto Hanneke Stegeman)

Schaapachtige kinderactiviteiten
Voor kinderen is er van alles te beleven op de schaapscheerdersdag. Ze kunnen knutselen met wol en vilt, pony rijden en een broodje bakken boven het vuur. Of actief meedoen met de schapen-run (een wollig spellenparcours) en de schapenjacht. Geen idee wat een kluutschop is en waarvoor de herder die gebruikt? Doe het kluutschopspel om dit te weten te komen. Verder is er de lammetjesroute die je kunt wandelen met beleef- en doe-opdrachten onderweg. Of kruip je liever in het levensgrote nest van Staatsbosbeheer? Kortom – genoeg te doen en te beleven rond de schaapskooi!

Naast de doorlopende activiteiten is er een programma met verhalenvertellers, de boswachter en de herder. Om 12u en om 14u vertelt herder Wilfried over zijn beroep, zijn schapen en laat hij zien hoe hij zijn kudde hoedt. Kinderboekenschrijfster Ruth Frederiks gaat samen met de kinderen op zoek naar dieren die in het bos verstopt zitten. Elk dier vertelt zijn eigen spannende, grappige verhaal. Verhalenverteller Rutger Smabers vertelt een verhaal over schapen bij de schaapskooi. Waar zijn verhaal precies over gaat…. dat blijft een verrassing. Ook zijn er meet en greets met de boswachter van Staatsbosbeheer. Nu is je kans om de vraag die je altijd al had aan de boswachter te stellen.

Markt
Rond de schaapskooi is een marktje met schaap-gerelateerde producten en Veluwse streekproducten zoals schapenknuffels, wollen kleding, vilt sieraden, schapenkaasjes, Veluwse bosbessenjam, Veluwse wildstoofpotjes, honing van de plaatselijke imker etc. Ook de geschoren wol wordt direct verkocht. Lekker eten en drinken kan ook: koffie, thee, fris, taart en ijs.

Fris geknipt de zomer in
Een hoofdrol is er voor de schapen zelf. Alle 120 volwassen herkauwers worden, in bijzijn van ‘de visite’, met de hand geknipt. ‘Traditie’, vertelt hun herder Wilfried Buitink. Tijdrovend karweitje. ‘Zo laten we het ambacht van vroeger zien.’ De 100 lammetjes die in ’t vroege voorjaar zijn geboren, gaan pas volgende zomer onder de schaar.’

De herder doet een boekje open over z’n vak. Meest gestelde vraag: ‘Of ik nooit eenzaam ben, op die grote stille heide?’ Alleen is Wilfried nooit. ‘De dieren houden me gezelschap. De hond, de schapen, het buitenzijn; daar kan geen kantoorbaan tegenop.’ ‘s Middags laat de herder zien hoe hij zijn schapen hoedt en vertelt hij over zijn beroep. Houd deze blog in de gaten voor het exacte programma.

Hoog Buurlo
Hoog Buurlo is een eeuwenoude nederzetting in het hart van de Veluwe en ademt de sfeer van vroeger. Twee schaapskooien en twee woonhuizen, een kudde Veluwse heideschapen, statige beukenlanen, eiken- en beukenbossen, akkers omgeven door wildwallen en grenzend aan de uitgestrekte Hoog Buurlose heide kenmerken deze parel van de Veluwe.

Locatie: Schaapskooi Hoog Buurlo, Hoog Buurloseweg/Alverschotenseweg (ten zuiden van Apeldoorn)
Datum: zondag 19 juni 2016
Tijd: van 11.00 – 16.00 uur
Vervoer: kom liefst op de fiets
De entree is gratis, maar voor deelname aan een aantal activiteiten vragen we een kleine bijdrage

De Schaapscheerdersdag wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Gelderland.

Boswachter Kim van der Klis

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog