www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Modderdag in het Renkums Beekdal

22 juni 2016 in Veluwe

Op woensdag 29 Juni is het Nationale modderdag. Op deze dag mag, nee, MOET je met modder spelen. Niks is mooier dan zand en water. In het Renkums Beekdal organiseren Staatsbosbeheer en Stichting Renkums Beekdal modderactiviteiten en kun je een moddertaart maken, modderkunst, moddermaskers van leem of heksensoep met …. modder. Een strippenkaart om aan alles mee te kunnen doen kost 4,00 euro en is verkrijgbaar bij de balie van het Informatiecentrum Renkums Beekdal, aan de Nieuwe Keijenbergseweg 170 in Renkum, waar ook de activiteiten plaatsvinden. Scholen en BSO’s kunnen naar het Renkums Beekdal komen om mee te doen aan de activiteiten, maar je kunt ook gewoon met je gezin komen.

Niks is mooier dan zand en water
Niks is mooier dan zand en water

Tijdens modderdag ontdekken kinderen wat modder is. De eindeloze manieren waarop je met modder kunt spelen, lekker buiten zijn en ze leren hun verbinding met de aarde kennen. Modderdag is een internationaal event dat begonnen is in Nepal. The International Mud Day is in het leven geroepen om kinderen de noodzakelijke positieve ervaringen in de natuur op te laten doen. Staatsbosbeheer vind dat ook erg belangrijk en daarom doen we samen met IVN en de Stichting Renkums Beekdal mee met de modderdag in Renkum.

Door positieve ervaringen in de natuur op te doen leren kinderen niet alleen dat ze onderdeel zijn van de natuur maar ook gaan ze er zorg voor dragen. Denk zelf maar eens terug aan de allereerste keer dat je een ervaring had in de natuur. Een positieve ervaring zoals een hut bouwen in het bos, slootje springen, kikkers vangen, soezen in een weide vol bloemen; je vergeet het nooit meer. Het is de eerste bouwsteen voor je waardering voor de natuur en hoe meer je er opstapelt, hoe steviger het draagvlak voor natuur en het behoud ervan.

Spelen met modder is heel goed voor de ontwikkeling van kinderen. Ze ontdekken hoe ze samen kunnen werken en samen spelen. Doordat ze vies mogen worden neemt de kwaliteit van het spel toe, ze zijn onbevangen en samen met het gebruik van natuurlijke materialen neemt de creativiteit en nieuwsgierigheid toe. Kinderen die buiten spelen hebben een hogere weerstand, zijn minder vaak ziek of allergisch en hebben minder stress. Ze ontwikkelen zich motorisch beter en leren omgaan met risico’s als vallen, uitglijden en omgaan met water.

 Veel plezier met modderspelen!

 Groeten, boswachter Jaël Bergwerff

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog