www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Kom op 10 en 11 september naar Radio Kootwijk, het Leesten of de Zaadeest in Stroegrote vijf

7 september 2016 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe

Voormalig zendstation Radio Kootwijk opent haar deuren komend weekend Foto: Lotte Schrander

Staatsbosbeheer doet dit jaar weer mee aan de landelijke Open Monumentendag in het weekend van 10 en 11 september. Een bijzondere gelegenheid om meer mensen in contact te brengen met ons monumentale erfgoed. Op de Veluwe zijn er zelfs drie locaties die meedoen. De monumenten de Zaadeest en Radio Kootwijk openen hun deuren, en op Het Leesten is een archeologische themawandeling, met bijpassende activiteiten.

Voormalig zendstation Radio Kootwijk
Radio Kootwijk is een voormalig zendstation dat gebouwd is in de bouwstijl van de Amsterdamse School. Het is één van de iconen die de Veluwe rijk is en past helemaal binnen het thema van dit jaar: Iconen & Symbolen. Het gebouw is beide dagen toegankelijk en op het terrein is van alles te beleven, zoals het Grote Mikadospel voor kinderen, een film over de symboliek van de sculpturen van het gebouw en een tweetal koren zorgen voor een iconische muzikale omlijsting.

Archeologische themawandeling op Het Leesten
Op het Leesten, bij Apeldoorn, leer je een veelzijdig icoon van de Veluwe kennen: amateur-archeoloog Jaap Moerman (1885-1970). Deze onderwijzer was de eerste die onderzoek deed naar de aanwijzingen voor een grootschalige middeleeuwse ijzerproductie op de Veluwe, en die daar met uitgebreide publicaties aandacht voor vroeg. Ook prehistorische vondsten, watermolens en het zogenaamde ‘rood zand’ bracht hij aan het licht. Wandel een van zijn excursies onder begeleiding van een gids, of zelfstandig, en ontdek meer over het leven en werk van deze archeoloog. Ook is er nabij de kiosk een tentoonstelling over het werk van Jaap Moerman, een middeleeuwse smid aan het werk die je mag helpen met ijzersmeden en waar je alles van kan leren over de middeleeuwse ijzerwinning op de Veluwe.

Zaadeest met Kegelschuur
De Zaadeest in Stroe is een rijksmonument dat op zaterdag 10 september tussen 11:00 en 16:00 haar deuren openstelt. Voor de aanleg van bossen in Nederland was begin vorige eeuw veel zaad van de grove den nodig. Geplukte dennenkegels werden in de zon of in een bakkersoven verwarmd om het zaad te kunnen winnen (het zogenaamde eesten). Om de productie te vergroten, bouwde Staatsbosbeheer in Stroe zelf een zaadeest.

Open Monumentendag
De BankGiro Loterij Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, waarbij duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk zijn voor publiek. Open Monumentendag is in 30 jaar uitgegroeid tot één van de grootste culturele evenementen van Nederland en maakt deel uit van de European Heritage Days. Meer informatie www.openmonumentendag.nl

Staatsbosbeheer en monumenten
We beheren niet alleen natuur maar dragen ook zorg voor monumenten. Denk aan landgoederen, buitenplaatsen, historische tuinen en woonhuizen in onze gebieden. Daarnaast bezitten we boerderijen en religieuze, militaire en industriële monumenten. Landelijk beheert Staatsbosbeheer ruim 800 monumenten en koestert ze om ze te behouden voor de toekomst en beleefbaar te maken voor vele generaties.

Meer informatie over onze monumenten die deelnemen:www.staatsbosbeheer.nl/openmonumentendag

Graag tot ziens!

Boswachter Laurens Jansen

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog