www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

De lichtste van de Veluwse Grote Vijf; het ree

24 oktober 2016 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe

Foto: Anette Hagenbeek

De lichtste van de Veluwse Grote Vijf; het ree

Naast de bekende ‘Big Five’ in Afrika, kennen we ook de ‘Grote Vijf’ op de Veluwe. De meest indrukwekkende grote bewoners van de Veluwe. In een vijftal blogs zetten we het edelhert, damhert, ree, wild zwijn en de moeflon in het zonnetje. Misschien verlaten ze vandaag wel even hun schuilplaats, maken ze hun kenmerkende geluid of lopen ze voor je langs…. Na het lezen van deze blogs herken je ze meteen. Vandaag aandacht voor de lichtste van de Grote Vijf; het ree. Het ree is een stuk kleiner dan een edelhert en damhert, en met een gewicht van 16 tot maximaal 35 kilogram de lichtste van de Grote Vijf van de Veluwe.

Geel, rood, bruin, grijs, zwart?

Reeën hebben doorgaans een zandgele tot roodbruine zomervacht, die in de herfst wat langer wordt en dan verkleurt tot grijsbruin. Af en toe komen er zwarte of zelfs witte exemplaren voor. De keel is lichter van kleur en het achterwerk, de spiegel genoemd, is witgeel. Doordat reeën nauwelijks een staart hebben, is deze grote lichte spiegel heel opvallend. Ook hun kin is wit. Ze hebben hele ranke poten, waarmee ze hoge sierlijke sprongen kunnen maken. Bij verstoring springen ze met gemak over een hoog hek.

Reeën blaffen

Reeën kunnen het hele jaar door ‘blaffen’. Dat doen ze met name wanneer ze gestoord worden. Je zou het geluid zó kunnen verwarren met het geblaf van een hond. Tijdens de bronst maken ze ook klaaglijke schreeuwtjes en produceren ze schor gepiep. Een reegeit maakt ook klagelijke kreten wanneer ze haar kalf roept, en de jonge kalfjes maken een vergelijkbaar geluid om contact te maken met hun moeder.

Verlengde draagtijd

Wat heel bijzonder is, is de verlengde draagtijd van een ree. De paartijd, ook wel bronsttijd genoemd, valt in juli en augustus. Bevruchting vindt dan plaats, maar daarna ligt de ontwikkeling van het embryo stil tot in december. Eind december komt het embryo pas tot ontwikkeling en eind mei, begin juni, worden na een draagtijd van 10 maanden de kalveren geboren. Reeën krijgen meestal tweelingen.

kalfje
Foto Yvonne Verhoef-Witz

Grote verspreiding

Het ree komt voor in bijna geheel Europa. Hij komt voor van zeeniveau tot boven de boomgrens. In Nederland laten ze zich regelmatig zien aan de rand van het bos en ruigte. Het is in Europa de meest voorkomende hertensoort en hij neemt nog steeds in verspreiding toe.

Met deze blog is er een einde gekomen aan de serie over de Grote Vijf van de Veluwe. Wie weet heb je het geluk om één van deze bijzondere dieren tegen te komen. We hopen dat we je met deze korte karakteristieken voldoende kennis hebben meegegeven om de Veluwse Grote Vijf te herkennen en te waarderen.

Boswachter Laurens Jansen en Kirsten van Gortel-Roest

reageren

geef een reactie

  • b.groothedde
    1 augustus 2017 om 12:41

    Mijn vraag is:
    Ik fiets vaak bij Bruggelen ( noordweg bv ) hoog buurloo,hoog soeren PRACHTIG GEBIED, zie hoogst zelden bv edelherten of ander wild,er geld toch hopenlijk een totaal jachtverbod???
    Touristen en inwoners van apeldoorn zien graag wild in de vrije natuur.
    gr uw reactie
    met vr gr
    b.groothedde

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog