www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Getoeter op het Veluwemeer

21 november 2016 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe

Als ik -ter hoogte van Nunspeet- het Veluwemeer nader, hoor ik het zangerige getoeter al. Op het water bevindt zich een witte laag van duizenden vogels. Natuurlijk zitten er ook andere watervogels, maar de kleine zwanen zijn hier massaal aanwezig.

Behalve dat het een mooi gezicht is, is het ook bijzonder om ze te horen. Met de wind in mijn gezicht, de polder achter me en het open water met in de verte de oever van Flevoland voor me, is het geluid van deze dieren zo passend. En in de winter zo kenmerkend.

kleine-zwaan
Kleine zwanen op het Veluwemeer

Wereldpopulatie

Ze komen hier overwinteren en eten op het Veluwemeer vooral de knolletjes van Fonteinkruiden. Ze moeten opvetten voor hun tocht terug aan het eind van de winter naar de toendra’s van noord Siberië. Vanaf oktober kun je ze in ons land aantreffen waar driekwart van de wereldpopulatie, zo’n 10.000 stuks, kleine zwanen overwinterd. Straks in februari verlaten ze ons weer.

Veilig slapen

Ze slapen op het water. Daar zijn ze veilig voor predatoren als de vos. Ze zijn er echter niet altijd veilig voor de mens. Achter een eiland zie ik een grote roze vlieger opdoemen. Er ontstaat onrust bij de vogels. De grote parachute achtige vlieger beweegt naar rechts en uiteindelijk kiezen de vogels het hazenpad. Massaal vliegen ze op. Ze beschrijven een grote cirkel en vliegen bijna boven mijn hoofd, waarna ze een heel eind verder weer neerstrijken. Prachtig gezicht als dit ook is, dit kost hun kostbare energie die ze zo hard nodig hebben in de winter. Gelukkig kunnen we, door te zoneren, er voor zorgen dat recreanten een eigen plek hebben en de vogels de hunne.

Vroege vogels

Wil je ook kleine zwanen zien? Langs het Veluwemeer staan verschillende vogelkijkhutten om ze te observeren. Vanuit je luie stoel kun je kijken naar de aflevering van Vroege Vogels, waarin Ruben Smit in zijn blog de kleine zwanen laat zien. NPO 2 om 19.20 op 22 november. Kijken dus!

Boswachter Jaël Bergwerff

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog