www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Roestbruine Reus op het Kootwijkerzand. De nieuwe uitkijktoren.

9 februari 2017 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe
militairen bouwen de nieuwe uitkijktoren Kootwijkerzand

De 103 Constructie Compagnie van Defensie aan het werk. Foto: Stijn de Reus

Over een maand moet hij er staan, de nieuwe uitkijktoren van het Kootwijkerzand. In mei 2016 werd afscheid genomen van de oude uitkijktoren. “Uitkijktoren gratis af te halen” kopten de kranten. Dit bericht bleek een kleine publiciteitsstunt die landelijk de pers haalde en zelfs op Radio 538 onderwerp van gesprek was. De actie was het startsein voor een grote crowdfunding actie via het Buitenfonds van Staatsbosbeheer. Via deze weg hebben we de benodigde 17 duizend euro opgehaald.

Gulle gevers
Het was heel mooi om te zien dat zoveel mensen geld hebben gegeven om de bouw van de toren mogelijk te maken. Naast alle gulle gevers was er ook de steun van belangrijke financiers. De gemeente Barneveld, Provincie Gelderland, Fonds 1845, Veluwefonds, Van der Valk de Cantharel en S.O.S Events hebben het project ondersteund. Samen met Staatsbosbeheer hebben zij ervoor gezorgd dat de benodigde financiële middelen snel bijeen waren.

Bouwvakkers in het groen
Het project is een fantastische samenwerking tussen veel verschillende partijen. Naast de bovengenoemde financiers is ook Defensie een hele belangrijke partner. De 103 Constructie Compagnie van Defensie zal de bouw van de uitkijktoren op zich nemen. Deze metselaars, installateurs en ander technisch personeel worden ook wel ‘de bouwvakkers van Defensie’ genoemd. Normaal gesproken hebben zij de taak om missies over de hele wereld voor te bereiden, maar de afgelopen weken hebben ze deze klus voorbereid. Het werk van Defensie wordt ondersteund met hoogwerkers van Machine Verhuur Barneveld. Zij stellen belangeloos twee hoogwerkers ter beschikking.

Loenhorst Metaal
Loenhorst Metaal uit Barneveld produceert de uitkijktoren. Het bedrijf wordt geleid door twee mensen uit de streek. Als kleine jongens speelden zij bij de oude uitkijktoren en hebben dus echt binding met deze plek. Het is mooi om te zien dat zij tijdens de aanbesteding uit de bus zijn gekomen als winnaar.

Reus van staal
De nieuwe uitkijktoren wordt 12 meter hoog en gemaakt van Cortenstaal (ook wel weervast staal genoemd). Op termijn zal hij een roestbruin uiterlijk krijgen. De toren bestaat uit ruim 3100 onderdelen en er worden bij de bouw 1335 bouten en moeren gebruikt. Het totale gewicht van het staal is 17000 kilo. Als alles volgens planning verloopt, zal de uitkijktoren begin maart weer vrij toegankelijk zijn voor publiek. Ik als boswachter kijk er naar uit u op de nieuwe uitkijktoren te ontmoeten.

een voet van de nieuwe uitkijktoren
Een voet van de nieuwe uitkijktoren. Foto’s Stijn de Reus
reageren

geef een reactie

 • Abel Derks
  9 februari 2017 om 16:31

  Van harte gefeliciteerd Laurens!

  • Boswachter Laurens Jansen
   14 februari 2017 om 13:46

   Bedankt Abel.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog