www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

We zijn in blijde verwachting…

20 februari 2017 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe
Wild zwijn

Jonge dieren in de natuur, iedereen weet hoe het werkt. Eerst is er de bronst periode, de paartijd. We konden beleven hoe de edelherten met hun geburl, maar ook reeën en zwijnen elkaar het hof maakten. Reeën hebben een verlengde draagtijd van 150 dagen. Het embryo begint zich pas vanaf december te ontwikkelen en dan duurt het nog een 144 dagen voor de eerste kalfjes geboren worden, ongeveer in mei. Edelherten hebben een draagtijd van maar liefst ongeveer 235 dagen. Voor de wilde zwijnen 120 dagen na de hofmakerij zijn we dus nu in afwachting van het jonge grut.

Er zijn er zelfs al geboren in hun warme ketel, zoals het nest heet van een wild zwijn! De eerste ienienie biggetjes met hun streepjes pyjama struinen al met moeders

De jonge biggetjes hebben in het begin een gestreepte vacht, net een pyjama!

mee op avontuur, want dat is eten zoeken voor hen. Een groot avontuur. Het jonge dier heeft veel te leren en komt veel spannende nieuwe dingen tegen. Van zijn moeder leert hij wanneer het gunstigste moment is om uit de dekking te komen en eten te gaan zoeken. Overdag verstoppen ze zich in de rust gebieden en de bosvakken tussen het dichte hout. Oh oh, een vreemde en nieuwe geur komt aan gedreven. Geluiden, een heldere stem, een hoge blaf. Wat is dat?

“Mam, moeten we rennen?”

 

De jonge biggen zijn niet opgewassen tegen loslopende honden die het wild opjagen. Geluid of geur is al genoeg om ze te doen schrikken en er vandoor te gaan. In blinde paniek kunnen ze regelrecht het prikkeldraad in of de weg op rennen, soms met de hond er bij en dat gun je geen van beiden. Bovendien zal een moeder haar jong verdedigen en ook dat is een gevaar voor de hond, die het niet snel wint van een volwassen zwijn.

Het lijkt me duidelijk. Wees welkom om de ontluikende lente te beleven! Ook met de hond, maar wel aan de lijn! Respecteer de toegangsregels van onze gebieden. Hartelijk dank, namens de jonge dieren en hun alerte moeders.

En dan nu; tijd voor beschuit met muisjes, op het jonge grut!

 

Boswachter Jaël Bergwerff

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog