www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Geboortegolf te Hoog Buurlo. Al meer dan 100 dartelende lammetjes in en om de schaapskooi.

24 februari 2017 Boswachter Frank Volkers in Veluwe

Terwijl heel Nederland de afgelopen weken praatte over sneeuw, gladheid en storm, hebben we bij Staatsbosbeheer Veluwe het lentegevoel al helemaal te pakken. Er zijn namelijk  meer dan 100 jonge lammetjes geboren in onze schaapskooi Hoog Buurlo! De schaapherder zit momenteel in de laatste fase  van de geboortegolf, die op 25 januari begon met de tweeling Daphne en Daantje. Sindsdien zagen al meer dan 100 lammeren het levenslicht, het einde is bijna in zicht. Dit jaar ging het behoorlijk snel, in 3 weken tijd waren er al 80 lammetjes geboren.

Zodra de hectische lammertijd aanbreekt, zijn de schaapherder en de vrijwilligers van Staatsbosbeheer bijna dag en nacht aanwezig om de ooien, waar nodig, bij te staan bij het aflammeren. De schaapskudde bestaat uit Veluwse Heideschapen, een oud-Hollands ras dat in de jaren ’60 bijna uitgestorven was. In Hoog Buurlo hebben dit jaar ongeveer 100 ooien voor nieuwe aanwas gezorgd.

Kracht opbouwen
Het lammerseizoen begint in Hoog Buurlo traditioneel eind januari. De lammetjes die in de winter geboren worden, brengen hun eerste weken in de potstal door. Ze krijgen zo de gelegenheid om te groeien en kracht op te bouwen, zodat ze in het voorjaar sterk genoeg zijn om met de kudde mee de hei op te gaan. Traditiegetrouw krijgt elk jaar het eerste lammetje een naam. Omdat er dit jaar als eerste een tweeling rondliep, hebben ze uiteraard beide een naam gekregen, namelijk Daphne en Daantje.

Lammetjesdag
Wil je op kraamvisite komen? Dat kan! We organiseren een Lammetjesdag op zondag 12 maart aanstaande. Tussen 11 en 16 uur kunnen de lammetjes en schapen bekeken worden. Vóór die tijd is de schaapskooi níet toegankelijk voor bezoekers. Op de Lammetjesdag kunnen kinderen een korte speurtocht doen of broodjes bakken boven een kampvuur, en er is voor volwassenen koffie en thee. En natuurlijk kan iedereen het kleine spul uitgebreid bewonderen.

Tip
Voor wie zijn geduld niet kan bewaren hebben we nog een kleine tip: in de ochtend tot een uur of half 11 kun je de lammetjes nu al in de paddock zien dartelen, terwijl de (hulp)herders de verzorging in de kooi doen. Maar denk eraan, toegang tot de overdekte schaapskooi zelf is echt streng verboden. Dit heeft te maken met regelgeving rond Q-koorts, een dierziekte die ook op mensen kan worden overgebracht.

Hoog Buurlo
Hoog Buurlo is een eeuwenoude nederzetting in het hart van de Veluwe en deze ademt de sfeer van vroeger. Twee schaapskooien en twee woonhuizen, een kudde Veluwse heideschapen, statige beukenlanen, eiken- en beukenbossen, akkers omgeven door wildwallen en grenzend aan de uitgestrekte Hoog Buurlose heide kenmerken deze parel van de Veluwe.

p.s. wist je dat de schaapherder in de lammertijd bijna dagelijks zijn belevenissen deelt op de Facebookpagina van Schaapskudde Hoog Buurlo?

Boswachter Frank Volkers en Kirsten van Gortel – Roest
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog