www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Schapen van Hoog Buurlo fris geknipt de zomer in.

8 juni 2017 Boswachter Frank Volkers in Veluwe
schaapscheerdersdag Hoog Buurlo

Schapen van Hoog Buurlo fris geknipt de zomer in.

Vaste prik op de derde zondag van juni: Schaapscheerdersdag te Hoog Buurlo (bij Apeldoorn). Extra leuk: het is nog Vaderdag ook! Dus neem papa op 18 juni gezellig mee.

Wat is er te doen

Bij schaapskooi Hoog Buurlo is op Vaderdag 18 juni 11.00-16.00 uur van alles te beleven. Niet alleen worden de schapen geschoren, je kan er ook veel doen. Kinderen kunnen lekker aan de slag met o.a. het kluutschopspel, oudhollandse spelletjes, pony rijden en broodje bakken. Daarnaast zijn er korte wandelingetjes met de boswachters. En de herder legt natuurlijk van alles uit.

Op de streek- en wolmarkt zijn schaap gerelateerde producten en Veluwse streekproducten te koop. Ook de geschoren wol wordt direct verkocht. Lekker eten en drinken kan ook: koffie, thee, fris, koek en ijs. Er is passende muziek. De entree is gratis, voor deelname aan activiteiten vragen we een kleine bijdrage.

Krullen knippen

Een hoofdrol is er voor de schapen zelf. Een flink aantal van de 120 volwassen herkauwers worden, in bijzijn van ‘de visite’, met de hand geknipt. ‘Traditie’, vertelt hun herder Wilfried Buitink. Tijdrovend karweitje. ‘Zo laten we het ambacht van vroeger zien.’ De 100 lammetjes die in ’t vroege voorjaar zijn geboren, gaan pas volgende zomer onder de schaar.

De herder doet een boekje open over z’n vak. Meest gestelde vraag: ‘Of ik nooit eenzaam ben, op die grote stille heide?’ Alleen is Wilfried nooit. ‘De dieren houden me gezelschap. De hond, de schapen, het buitenzijn; daar kan geen kantoorbaan tegenop.’ ‘s Middags geeft de herder een demonstratie schapen hoeden.

Hoog Buurlo

Hoog Buurlo is een eeuwenoude nederzetting in het hart van de Veluwe en ademt de sfeer van vroeger. Twee schaapskooien en twee woonhuizen, een kudde Veluwse heideschapen, statige beukenlanen, eiken- en beukenbossen, akkers omgeven door wildwallen en grenzend aan de uitgestrekte Hoog Buurlose heide kenmerken deze parel van de Veluwe.

 

Locatie: Schaapskooi Hoog Buurlo, Hoog Buurlo 3 , 7348BB Radio Kootwijk (bij Apeldoorn)

Datum: zondag 18 juni 2017

Duur: van 11.00 – 16.00 uur

Vervoer: kom liefst op de fiets

Meer informatie en programma van activiteiten: www.staatsbosbeheer.nl

 

De Schaapscheerdersdag wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Gelderland.

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog