www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Bezoek de IJssel tijdens de IJsselbiënnale!

23 juni 2017 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe

Hier start 'Met je voeten in de IJssel'!

Het is een van de mooiste rivieren van ons land, de IJssel. Niet verwonderlijk dan ook dat de rivier de verbindende factor is bij een kunstfestival als de IJsselbiënnale. Er zijn allerlei activiteiten rond de IJssel en er zijn op verschillende plekken langs de rivier kunstwerken verrezen. Kunstenaars geven hun visie op de invloed van de klimaatverandering op ons rivierenlandschap. De IJsselbiënale verbindt de hele IJsselvallei en de IJssel bezoeken is dus een groter feest dan ooit omdat er zoveel te beleven valt.

Je kunt er voor kiezen om de kunstroute te fietsen of te wandelen. Daarbij kom je ook langs verschillende Staatsbosbeheer terreinen, zowel aan de Gelderse als aan de Overijsselse kant. Bij de Duursche Waarden zijn tijdens de biënnale, die van 14 juni tot en met 24 september duurt, verschillende excursies en activiteiten in het kader van kunst georganiseerd. Het informatiecentrum Den Nul is ook een stoppunt op de route.

Wandeling in de natuur

Als je dan toch langs de IJssel fietst is het ook leuk om een keer af te stappen en een korte wandeling te maken door een van de terreinen van Staatsbosbeheer. Op verschillende plekken zijn wandelroutes ‘met je voeten in de IJssel’ waar je bij een grote kei de IJssel bereikt. Even met de tenen het water aanraken, is altijd leuk, en tegelijkertijd geniet je van de uiterwaarden met hun dynamische natuur.

Vele soorten plantjes met prachtige namen als de gele morgenster, slanke sleutelbloem of geoorde zuring komen voor langs de IJssel. Verder zijn er veel vogelsoorten die zich ophouden langs de rivier. Oeverzwaluwen maken hun nesten in de afgekalfde oevers, leeuwerikken zingen letterlijk het hoogste lied hoog in de lucht en zeldzaam en dus bijzonder is de roep van de Kwartelkoning. Dit is, een schuwe vogel die broedt tussen het hoge gras. Laten we ook de bever niet vergeten die zich steeds beter weet te handhaven in ons land en een kroon is op het werk van de riviernatuur. En natuurlijk leeft er ook de cheetah van de graslanden, de haas die met een snelheid van 65 km per uur door de uiterwaarden kan rennen.

Natuur en cultuur, kom het beleven, laat de kunstenaars je een spiegel voorhouden En geniet vooral van die prachtige rivier en de natuur waar we als Staatsbosbeheer trots beheerder zijn.

 

Meer informatie

Meer informatie over de IJsselbiënnale en tickets kun je vinden op www.ijsselbiennale.nl:

Beet!, een 4 daagse activiteit met kunst en een hapje en drankje door de Duursche Waarden: https://ijsselbiennale.nl/nl/agenda/activiteiten/beet/

En elke zaterdag een wandeling naar het kunstwerk bij de steenfabriek

 

De activiteiten van Staatsbosbeheer langs de IJssel vind je op www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/ijsselvallei/activiteiten

Informatie over de ‘Met je voeten in de IJssel’ wandelingen staat hier;

https://www.staatsbosbeheer.nl/Natuurgebieden/ijsselvallei/Bezienswaardigheden/met-je-voeten-in-de-ijssel

http://www.ijssel.info/index.php/met-je-voeten-in-de-ijssel

Meer informatie over het informatiecentrum bij Den Nul; www.infocentrumijssel.nl

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog