www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Vliegend hert op de Veluwe!

30 juni 2017 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe

Ik moedigde Rick aan om een stukje te schrijven voor het blog over zijn waarneming van het vliegend hert. Deze kever zie je bijna nooit en het is heel leuk voor de mensen om iets over zo’n bijzonder dier te lezen. Misschien gaan ze hem dan zelf ook wel zien! Dus bij deze, Rick aan het woord:

“Eind juni was ik in de bossen van Veluwe-Noord. Rond de middag viel mijn oog met wat toeval op een oude eik waar sap uit stroomde ook wel een “bloedende” eik genoemd. Nou is dit voor mij een signaal dat ik even op moet gaan letten, dus ik bekeek de boom goed. En ja hoor! Tot mijn vreugd zag ik twee Vliegende Herten bij de sapstroom zitten. Een mannetje en een vrouwtje. Vliegende Herten drinken van dit sap om voedingsstoffen binnen te krijgen.

Gewei

Het Vliegend Hert is een van de grootste keversoorten die in Europa voorkomen. Het dier kan een totale lengte bereiken van zo’n 9 centimeter. De Nederlandse naam is te danken aan de enorme kaken van de mannetjes. De kaken zijn vertakt aan het einde en doen denken aan het gewei van een hert. Mannetjes gaan in het voorjaar met behulp van die grote kaken met elkaar het gevecht aan om de vrouwtjes te veroveren. Bij de vrouwtjes ontbreken de grote vertakte kaken. De vrouwelijke dieren zijn vaak kleiner. Door deze verschillen zijn mannetjes en vrouwtjes makkelijk te onderscheiden.

Na de paring leggen de vrouwtjes eitjes onder de grond tegen oud rottend eikenhout of wortels aan. Uit de eitjes komen larven. De larven van deze kever leven van door schimmels aangetast rottend eikenhout. Een larve doet er tussen de 4 en 8 jaar over om uit te groeien tot volwassen kever.

Oude eiken

Vliegende Herten zijn afhankelijk van eikenhout. Het liefst oude aftakelende eiken. Vroeger vond je op veel plekken in Nederland eikensingels, extensief beheerde bossen, eiken houtwallen en spaartelgenbos. Veel van deze “leefgebieden” voor het vliegend zijn verdwenen. Door de verdwijning van leefgebied zijn er nog maar enkele populaties in Nederland over. Nu vindt je alleen nog Vliegende Herten Twente, Limburg, Nijmegen en op de Veluwe.

Geluksmoment

Het zien van een Vliegend Hert is erg bijzonder. Vorige week had ik het geluk om dit bijzondere dier te kunnen aanschouwen. Ze waren druk bezig met de paring! Wat een geluksmoment. Gelukkig had ik mijn camera bij me om dit moment vast te leggen. Eenmaal ingezoomd kwam er een Atalanta aanvliegen die dit schouwspel ook van dichtbij wilde bekijken. Dat maakt de foto extra speciaal.

Groet, Rick de Ruiter, boswachter ecologie”

reageren

geef een reactie

 • Ankie Schaafsma
  3 juli 2017 om 16:50

  Een paar jaar geleden hebben wij ook een vliegend hert in de tuin gehad.
  Ik wist toen nog niet wat voor soort kever het was. Het zag er zeer indrukwekkend uit, en omdat hij boven de tuinbank onder de lamp ging zitten heb ik er een mooie foto van kunnen maken. Dat een vliegend hert ook kan bijten, wist ik ook niet….
  Hij viel later van de lamp in mijn nek en zorgde voor veel schrik en hilariteit bij mij en onze vrienden, haha.

 • Ruben Metz
  1 juli 2017 om 20:41
 • willy lammers
  30 juni 2017 om 16:39

  Veel op de Veluwe doorgebracht (68 jaar). Prachtige foto van het vliegend hert.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog