www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Wat doen we met de Natuurwerkdag?

23 oktober 2017 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe

Dit jaar hebben we op de Veluwe twee locaties voor de Natuurwerkdag op 4 november. Iedereen die dat wil, kan komen helpen met dennetjes trekken, boompjes zagen en rillen maken. Je hoeft je alleen maar op te geven via de website van natuurwerkdag.nl op de locaties Kootwijk of Renkum. Wij zorgen voor gereedschap, koffie, thee en lunch. Ook voor kinderen is het heel geschikt, zij vinden het geweldig om lekker buiten aan de slag te gaan en daarbij de natuur te ontdekken.

Door niet alleen met onze eigen vrijwilligers aan het werk te gaan, maar ook met mensen die misschien voor het eerst helpen met natuurwerk, betrekken we meer mensen bij het gebied en worden ook meer mensen enthousiast voor hun eigen omgeving. Het is gewoon heerlijk om buiten te zijn, fysiek aan de slag te gaan en daarbij nog iets goeds te doen voor de natuur ook!

Samen de korstmossen beschermen? Kom helpen op het Caitwickerzand

Dit jaar gaan we aan de slag om een bijzonder heide- en korstmossenterrein aan te pakken. Kleine boompjes groeien hier in de heide, maar het is niet de bedoeling dat het bos wordt. We gaan die zogenoemde opslag van grove dennen verwijderen met behulp van kniptangen en beugelzagen. Hiermee zorgen we ervoor dat het Caitwickerzand open blijft en niet dichtgroeit met grove den. Zo behouden we niet alleen de prachtige heide, maar ook het leefgebied van de zandhagedis en verschillende speciale korstmossen.

Werkzaamheden in Kootwijk

De zandhagedis leeft zowel op het Caitwickerzand als het heitje in de Oostereng

De werkzaamheden bestaan uit het zagen en knippen van dennenboompjes. Dit zijn kleine maar soms ook grotere bomen. Je kan dus zelf bepalen hoe zwaar je het maakt. De dennen komen uit eindelijk op grote rillen in het terrein te liggen. Je kan dus ook helpen met het sjouwen en op bulten leggen van de boompjes.

In Renkum hebben we ook heide!

In het bosgebied Oostereng bij Renkum en Wageningen ligt een klein heideterrein. Dit stukje heide is niet alleen een stapsteen voor heidedieren zoals de levendbarende hagedis en de zandhagedis, maar ook een mooi open stukje in het bos waar bezoekers kunnen genieten van het uitzicht, vooral als de heide in bloei staat. De heide is ook het leefgebied van verschillende solitaire bijen, kevers en vlinders.

Toch is het stukje niet altijd even goed herkenbaar als heide omdat er nog best veel opslag groeit van Amerikaanse eik, grove den en berk. Ook bramen veroveren langzaam terrein. Jaarlijks moet deze opslag aangepakt worden om te voorkomen dat de heide dicht groeit en bos wordt.

Geef je op

Heb je zin om ons te helpen op 4 november van ongeveer 10.00 tot 15.00? In ruil krijg je een leuke dag met koffie of thee en een lunch. Meld je aan via de website van de landelijke natuurwerkdag:

Kootwijk/Caitwick:

https://www.natuurwerkdag.nl/locatie/caitwickerzand-heide-korstmossen-terrein-vrij-maken-van-dennenopslag

Renkum/Wageningen:

https://www.natuurwerkdag.nl/locatie/wageningen-renkum-heideterrein-opschonen-oostereng

reageren

geef een reactie

  • Boswachter Laurens
    26 oktober 2017 om 15:45

    Ik sluit me helemaal aan bij mijn collega Jaél Bergwerff en wil iedereen van harte uitnodigen om met ons mee te werken op deze gezellige dag in de natuur. Tot op de natuurwerkdag in Renkum of Kootwijk.

    Hartelijke groet.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog