www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Verroest!

22 november 2017 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe

'Mag ik nog ff slapen?' Bosuil Foto: Nienke Torensma

Als boswachter zie je geregeld leuke dier- en plantensoorten voorbijkomen. Sommige soorten worden bijna gewoon. Toch wekken sommigen extra enthousiasme op, meestal omdat je ze niet zo vaak tegenkomt. Ze zijn er wel, maar je ziet ze niet. De afgelopen tijd waren er een paar dieren bij die mij weer extra kriebels gaven.

Bosspook

De bosuil bijvoorbeeld. Een uil die toch vrij veel voorkomt in Nederland. Maar je ziet hem eigenlijk nooit. Dat komt natuurlijk doordat het een nachtdier is en hij overdag wat zit te dutten in een boom. Roesten noemen ze dat, op zijn roestplek. Horen doe ik hem regelmatig, het hele jaar door kan je de bosuil horen als het donker is. Als ik in de zomer op een natuurkampeerterrein in het bos kampeer, hoor ik bijna altijd wel een bosuil roepen in de nacht. Het mannetje duidelijk te onderscheiden met zijn toeterend ‘hoe, hoe, hoe’ en het vrouwtje een schel ‘skewiek!’ Leuk weetje; het geluid van onze bosuil wordt regelmatig in spookfilms gebruikt.

Ik had deze, eigenlijk dus wel beroemde vogel, echter nog nooit gezien. Maar als je eenmaal een roestplek hebt ontdekt kun je hem regelmatig zien zitten. Dat is niet makkelijk, want ze hebben heel goede schutkleuren, het kan net zo goed een dikke knoest aan de boom zijn. In het Renkums beekdal weet ik er nu eentje, ik heb hem al een paar keer zien zitten. En dat is zo leuk!

Rare bever

Er waren cameravallen geplaatst langs de IJssel om de bever te spotten. Vol trots stuurde de bewuste cameraman mij de foto’s door. De laatste foto moest ik maar eens goed bekijken. Dat was een wel heel vreemde bever met een smalle staart en een licht gekleurde keel. Dit was geen bever maar, ja hoor, een otter! Daar zijn er nog niet zo heel veel van in Nederland, dus als je die ziet is dat ook wel heel bijzonder. Een otter leid een verborgen leven want ook hij is een nachtdier. Overdag slaapt hij in een van zijn holen langs de oevers. Super leuk natuurlijk dat hij onze gebieden weet te vinden. Nu maar hopen dat hij zich ook gaat settelen in ons gebied en ik hem ook een keer in het echt ga zien.

‘Wat een rare bever’ Otter dus! Foto: Nico Horstink

Zelf uilen horen of bevers spotten?

In de winter rond de kerstvakantie organiseren we weer verschillende bosuilexcursies in Renkum en het Speulderbos. Je gaat in het donker op pad met de gids van Staatsbosbeheer om de bosuilen te horen. In deze periode zijn ze extra actief vanwege de balts (paartijd) en zijn ze druk met territoria afbakenen.

Je kunt een bosuilexcursie doen in het Renkums Beekdal of in het Speulderbos. Klik op de links voor meer info of om alvast een plekje te reserveren!

Tijdens een grote vijf excursie kun je op zoek naar de bever maar kun je ook zomaar een otter tegen komen. Deze excursies zijn met de kano of een fluisterboot en kun je op verschillende plekken in Nederland doen. Kijk voor reserveren en meer info op https://www.staatsbosbeheer.nl/grote-vijf

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog