www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Over de buitengewone Veluwe: Veluwe Buitengewoon

11 december 2017 Janske Blijleven in Veluwe

Er viel een berichtje in mijn digitale brievenbus. Of ik een gastblog online wilde zetten. En oh ja, wist ik dat de schrijver een boek had geschreven? Nee dus, maar dat was natuurlijk snel opgelost.

‘Klopt. Héél héél tof boekje! Zou het zo willen kopen’ aldus mijn collega die duidelijk beter op de hoogte was dan ik. En zo fietste ik, nieuwsgierig geworden, naar de boekhandel. Op zoek naar het boekje van die leuke gastschrijver.

De auteur, Gert Jan Blankena

Gert Jan was hoofd van het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME) en later, tot aan zijn pensioen, ecoloog bij de gemeente Apeldoorn. Drie en dertig jaar lang schreef hij voor de Stentor. Een wekelijkse column over natuur en cultuurhistorie op de Veluwe onder de titel ‘Buitengewoon’.

Zijn passie en doel: mensen (en vooral kinderen) kennis laten maken met de natuur. Verwondering en bewondering opwekken. En van daaruit waardering.

Ondertussen is Gert Jan de nieuwe BuitenGewoonBlogger van Omroep Gelderland en zijn ook wij trots dat hij ons met enige regelmaat verrast met een prachtig verhaal voor op ons Boswachtersblog.

Het Buitengewone Boek

Oké, ik zeg het maar meteen: het is een prachtig boek! Al voordat je de inhoud hebt gezien. Een allerschattigst jong zwijntje op de voorkant, een harde kaft en mooi zwaar papier waardoor het meteen goed openvalt. Iets waar boekenmensen als ik al heel blij van worden.

En de inhoud dan? Ook weer een feestje. Tachtig losse verhalen, de mooiste ‘Buitengewoons’ die Gert Jan heeft geschreven. Allen voorzien van foto’s, meestal ook door hem gemaakt. Soms met gevaar voor eigen leven trouwens. Kwaaie honden, te snel stromend water of wegzakken in een moeras… het overkwam hem allemaal.

En dat maakt het ook zo leuk, de persoonlijke belevenissen die het educatieve verhaal doorspekken. Je leert, leeft mee, wordt verliefd, verwondert je. Kortom: verhalen geschreven met bezieling, in een vlotte stijl, beeldend en met de nodige humor.

En dus?

Tja, ik was al verliefd voor ik het las, en stond vervolgens hardop te grinniken in de winkel bij het verhaaltje over de ‘Mussenklas’. Dus je raadt het al: het ging mee. Een spontaan cadeau van Sinterklaas aan mijn man en mij 😉

Mocht je twijfelen: ga vooral naar de boekhandel en hou het vast, blader er doorheen, lees wat, ruik eraan. Ik garandeer je: het is een prachtig cadeau, voor jezelf of iemand anders.

En weet je wat ik ook nog ontdekte? De opbrengst van het boek gaat geheel naar de Hapskamp!

Praktische informatie

Het boek ‘Veluwe Buitengewoon’ kost E19,50 en heeft een eigen website. Hier vind je terug waar je het boek kan kopen of online bestellen en kan je, via de dummy, alvast een paar verhalen lezen (o.a. de Mussenklas).

Ik wens je in ieder geval veel leesplezier 🙂

p.s. Wil je Gert Jan’s verhalen op ons Boswachtersblog teruglezen? Hij schreef dit jaar voor ons over de zwarte specht, vertelde over de bijzondere levensloop van de plant ‘hengel’ en liet ons kennismaken met een heus boefje, de klapekster .

reageren

geef een reactie

  • Janske Blijleven
   12 december 2017 om 13:53

   leuk, Gerrian.
   Dank je wel!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog