www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Werkzaamheden in het bos bij Bennekom

27 december 2017 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe

Veel wandelaars hebben de stippen en strepen al gezien in het bos bij Bennekom. Staatsbosbeheer begint de eerste week van januari met werkzaamheden in het bos van Bennekom en bij de Bennekomseweg in Renkum.
De bomen zijn gemerkt, geblest zoals dat heet, bij het bepalen welke bomen moeten wijken en welke moeten blijven. Hierbij wordt gekeken naar de kwaliteit van de bomen en of ze elkaar in de weg zitten. Bosbeheer is jaarrond werken in het bos, met vakmanschap.

Dik en dunnen

Bij het zogenaamde dunnen halen we sommige bomen weg om andere bomen meer ruimte geven om te kunnen groeien. Zo worden die bomen dikker terwijl ze vooral lang en dun worden als we dit niet zouden doen. Als we niets zouden doen, zal het bos zichzelf dunnen waardoor er bomen dood gaan omdat ze te weinig licht krijgen en overruled worden door andere bomen. De bomen die dan overblijven hebben niet de beste kwaliteit omdat ze steeds hebben moeten vechten om licht en voedsel. Door te dunnen wordt het bos vitaler en krijgen we dikke bomen met hout van kwaliteit.

Bos van de toekomst

We maken op sommige plekken meer ruimte zodat er meer licht op de bodem van het bos komt en het bos hier kan verjongen. Want hier krijgt het zaad in de bodem de kans om te ontkiemen en op te groeien tot jonge boompjes en uiteindelijk een volwassen bos. Dit is dus het bos van de toekomst. In een dicht bos krijgen jongen boompjes bijna geen kans omdat hun grote broers alle licht en voedsel inpikken. Er zit verschil in boomsoorten. Sommige zijn meer schaduw kiemers terwijl andere meer licht kiemers zijn. Wil je boomsoorten die graag veel licht hebben dan zul je meer ruimte moeten maken zodat deze soort ook goed kan kiemen en opgroeien.

Mutlifunctioneel

Een vitaal bos is een gemengd bos. Een menging van twee, of liever nog drie soorten is beter voor het bos. Een bos met maar één soort boom is kwetsbaar voor ziekten en levert minder biodiversiteit. Met verschillende boomsoorten zijn er namelijk ook verschillende insecten, vogels, paddenstoelen etc. aanwezig die van de bomen leven. Uiteindelijk willen we naar een bos toe met een goede mengverhouding van verschillende soorten bomen zodat er een gezond bos ontstaat waar veel organismen hun plek vinden, mensen van kunnen genieten en we kwaliteitshout kunnen oogsten voor de Hollandse markt van bijvoorbeeld bouwmaterialen en meubelen. We noemen dit mulitfunctioneel bos.

Zorgvuldig bosbeheer

Staatsbosbeheer is FSC gecertificeerd. We vinden het belangrijk dat we hout leveren uit verantwoord en duurzaam beheerd bos. Dat betekent dat we rekening houden met de soorten die in het bos leven en dat we het bos zo beheren dat het bos ook bos blijft. Vooraf aan de werkzaamheden controleren we welke plant- en diersoorten er in het bos zitten. Zit er bijvoorbeeld een dassenburcht of een havikshorst dan wordt er op die plekken niet gezaagd. Ook als er een groeiplaats van een bijzonder plantje is of er een mierenhoop ligt, dan blijven we daar vandaan. Verder houden we rekening met de cultuurhistorie. In Bennekom is een aantal restanten van schuttersputjes uit de tweede wereldoorlog aanwezig. Ook deze plekken worden ontzien tijdens de werkzaamheden.

Grote machines

Het oogstwerk wordt gedaan door grote machines. De harvester is een oogstmachine met een lange arm die een boom omklemt en afzaagt. Hij werkt heel precies en ontdoet de boom van zijn takken waarna hij de stam netjes op lengte zaagt. Een andere machine, de uitrijder, komt de stammen ophalen om ze netjes langs het beheerpad op stapels te leggen voor transport. Een vrachtwagen komt de stammen halen voor de verkoop. Het meeste hout uit dit bos gaat naar de vezelhout industrie.

Het is een machtig gezicht, een hoop kabaal en het hele bos ruikt naar vers gezaagd hout. Kijken mag maar houd een ruime veilige afstand. De stapels met stammen zijn voor kinderen vaak interessant maar het is niet veilig om ze te beklimmen. Ze kunnen plotseling gaan rollen en daar wil je niet onder komen.

Meer informatie online:

 

Cijfers over bos en houtoogst
Hollands hout

 

 

reageren

geef een reactie

 • Sportslion
  23 februari 2018 om 19:15

  Dat de natuur “ónze” hulp nodig heeft, is een vondst van de laatste 15-20 jaren, van degenen die op de universiteit houseparties als major, en biologie als minor hadden. Overal in het land worden bossen voor driekwart tegen de vlakte gewerkt. Het duurt zeker 15 jaar, eer je dan weer een beetje bescherming hebt tegen de koude winden. Dan moet de natuur ter plekke wel 15 jaar met rust worden gelaten, maar dat gebeurt niet meer. De vernielingen en verzakkingen van de bospaden zijn zo goed als onherstelbaar. De sporen van machines van Texaanse proporties veroorzaken allerlei blessures vanaf de nek tot en met de achillespezen. Prettig recreëren noemen de vanuitdekroegbestuurders dat.

  • Boswachter Jael Bergwerff
   26 februari 2018 om 10:44

   Beste Sportslion,

   Ik begrijp dat u boos bent over de toestand in het bos. Helaas is het zo dat met werkzaamheden het er verwoestend uit kan zien. De zware machines hebben effect op de wandelpaden en zeker wanneer het al een natte boel is in het bos. Daarom zijn we ook aan het bekijken met de aannemer hoever de werkzaamheden voor 15 maart door kunnen gaan. Mogelijk zullen een deel van de werkzaamheden uitgesteld moeten worden tot een drogere periode zodat er minder schade aan de paden is. Schade is er echter altijd en dit zal na de werkzaamheden hersteld worden. Het is raadzaam om tot die tijd in een ander deel van het bos te wandelen wanneer u niet met laarzen door de blubber wilt lopen. Onze excuses voor de deze tijdelijke overlast.

   Groet boswachter Jaël Bergwerff

 • Tessa Bonthuis
  1 januari 2018 om 22:32

  Beste boswachter, Wordt er eigenlijk ook nog over nagedacht dat het Bennekomse bos een hondenlosloop gebied is? Tijdens het kappen is het bos tijdelijk gevaarlijk voor honden, maar na het kappen eens te meer vanwege alle kruinen die bijven liggen en over de jaren in scherpe takken veranderen. Misschien is het beter het resthout (kruinen en dunnere takken) in dit bos ook maar op te ruimen om ongelukken te voorkomen!
  Vriendelijke groet,
  Tessa

  • Boswachter Jael Bergwerff
   15 januari 2018 om 11:27

   Beste Tessa Bonthuis,

   Ik begrijp je zorg. We plaatsen waarschuwingen in het bos zodat de mensen kunnen zien dat er werkzaamheden zijn en eventueel een andere route kunnen kiezen. Het resthout blijft in het bos omdat de vertering hiervan zorgt voor voeding van het bos. Bovendien profiteren insecten en paddenstoelen hiervan en geeft het schuilgelegenheid voor bepaalde dieren. Het is dus belangrijk dat dit in het bos blijft. En tja, in het bos zijn nu eenmaal scherpe takken aanwezig. Het is de taak van de baas van de hond om hier op te letten.

   Groet Boswachter Jaël Bergwerff

 • De boomsleper
  27 december 2017 om 18:52

  Duurzaam bosbeheer is niet met grote zware harvesters en forwarders die voor een enorme bodeminklinking zorgt . Die diepe sporen blijven altijd zichtbaar en schae blijft aanwezig . Duurzaam bosbeheer is met trekpaarden .

  • Boswachter Jael Bergwerff
   15 januari 2018 om 11:18

   Beste boomsleper,

   Trekpaarden zijn het beste in te zetten wanneer het gaat om een zeer kwetsbaar gebied. Voor de normale boswerkzaamheden zijn de harvester en forwaders bedacht om het boswerk zo efficient ergonomisch mogelijk te doen. Het tak- en tophout wordt voor de machine gelegd om overheen te rijden zodat de bodem zo min mogelijk beschadigd.

   Groet boswachter Jaël Bergwerff

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog